FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks primio mađarskog predsjednika

ZAGREB, 4. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u petak predsjednika Republike Mađarske Laszla Solyoma drugog dana njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Sabora.
ZAGREB, 4. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u petak predsjednika Republike Mađarske Laszla Solyoma drugog dana njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Sabora.

Obojica dužnosnika su se suglasila da bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedstva i izvrsnih odnosa u regiji i šire. To potvrđuju brojni bilateralni susreti kao i zajedničke sjednice dviju vlada, od kojih je sljedeća predviđena za 17. svibnja u Zagrebu.

Mađarska se snažno zauzima za što skoriji ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i NATO, te joj u tom pogledu pruža konkretnu pomoć, navodi se u priopćenju.

U razgovoru je posebno istaknut značaj parlamentarne suradnje s obzirom na ulogu parlamenta u procesu pristupanja Europskoj uniji, ali i u kasnijem članstvu. Velika su očekivanja s tim u vezi od Memoranduma o suglasnosti o strategijskom partnerstvu koji su 3. travnja u Pečuhu potpisali Šeks i njegova mađarska kolegica Katalin Szili u okviru njihovih redovitih godišnjih susreta u pograničnom području.

Predsjednik Hrvatskog sabora je u razgovoru s predsjednikom Republike Mađarske posebno istaknuo koliko je važno da se pokrene postupak za sklapanje ugovora o prekograničnoj suradnji jedinica lokalne i regionalne samouprave koji će imati za cilj poticanje i jačanje suradnje lokalnih i regionalnih jedinica dviju država. Također je izrazio nadu u ubrzanje radova s mađarske strane koji će omogućiti povezivanje prometnim koridorima Vb i osobito Vc.

Mađarski mu je predsjednik rekao da osobno podržava te projekte napomenuvši kako Europska unija pridaje veliki značaj prekograničnoj suradnji te za nju izdvaja znatna sredstva iz svojih fondova.

Solyom će tijekom dana zajedno s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem posjetiti Orahovicu, Osijek i Kopački rit.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙