FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski predsjednički izbori: program Nicolasa Sarkozyja

PARIZ, 4. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Glavni prijedlozi iz izbornog programa predsjedničkog kandidata konzervativaca Nicolasa Sarkozyja:
PARIZ, 4. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Glavni prijedlozi iz izbornog programa predsjedničkog kandidata konzervativaca Nicolasa Sarkozyja:

ZAPOŠLJAVANJE I KUPOVNA MOĆ

Omogućiti "radniku da radi više kako bi zaradio više". Prednost uvođenju dodatnih radnih sati koji bi se plaćali 25 posto više od redovitih i bili oslobođeni poreza.

Poticanjem gospodarskog rasta postići punu zaposlenost u pet godina, znači manje od pet posto nezaposlenih, u odnosu na aktualnih osam posto.

Stvaranje jedinstvenog i elastičnijeg ugovora u radu, uvođenje instituta sporazumnog otkaza.

POREZI I FINANCIJE

Prioritet poreznom rasterećenju. Cilj je za četiri posto smanjiti obvezna izdvajanja u idućih deset godina. Porezne olakšice za poduzeća koja stvaraju radna mjesta.

Na mjesto dvojice starih zaposlenika koji ulaze u mirovinu zaposliti samo jednog novog radnika.

Ukidanje "specijalnih režima", koji su omogućavali povoljnije uvjete umirovljenja u nekim javnim poduzećima.

IMIGRACIJA

Stvaranje Ministarstva integracije i nacionalnog identiteta. Razvoj koncepta "izabrane imigracije", što znači prednost uvoza kvalificiranih imigranata i jačanje uvjeta za obiteljsko okupljanje. Obvezno učenje francuskog.

PREDGRAĐA

Uvođenje pozitivne diskriminacije po američkom modelu pri zapošljavanju i odabiru kandidata na rukovodeća radna mjesta. Plan školovanja za mlade iz predgrađa koji žive u nepovoljnim uvjetima.

Sankcije protiv roditelja koji zanemaruju djecu. Maloljetnicima recidivistima sudi se već od 16 godina kao da su punoljetne osobe.

INSTITUCIJE

Sarkozy želi "braniti" petu Republiku proglašenu 1958. i očuvati institucije.

Ograničenje vlade na petnaest ministarstava. Ograničenje mandata predsjednika Republike na dva petogodišnja mandata. Predsjednik Republike "redovito" za svoj rad odgovara parlamentu.

OBRAZOVANJE/MLADEŽ

Ukidanje školske karte koja obvezuje roditelje da djecu upisuju u škole prema mjestu stanovanja. Orijentirano školovanje u svim školskim ustanovama. Svi mladi ljudi moraju imati posao ili se školovati.

OKOLIŠ

Stvaranje Ministarstva održivog razvoja. Oporezivanje onečišćenja. Ulaganje u razvoj obnovljivih energija te u nuklearnu energiju koja ne proizvodi plinove s učinkom staklenika.

EUROPA

Ratifikacija u parlamentu "pojednostavljenog sporazuma" o reformama institucija Europske unije. Europske vlade trebaju učiniti "pritisak " na Središnju europsku banku u borbi za jak euro.

TROŠKOVI

Inistitut za poduzetništvo, koji okuplja stručnjake s različitih područja, procijenio je u veljači, privremeno, da se troškovi programa predsjedničkog kandidata Sarkozyja penju na 40 milijardi eura netto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙