FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Segolene Royal, kandidatkinja socijalista za predsjednicu Francuske

PARIZ, 4. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Segolene Royal, socijalistkinja koja bi mogla postati prva izabrana predsjednica Francuske, želi utjeloviti renesansu ljevice vještim doziranjem šarma, smionosti i konzervatizma.
PARIZ, 4. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Segolene Royal, socijalistkinja koja bi mogla postati prva izabrana predsjednica Francuske, želi utjeloviti renesansu ljevice vještim doziranjem šarma, smionosti i konzervatizma.

Posežući za društvenim temama koje je takozvana velika politika često marginalizirala, kao što su zlostavljanje djece ili nasilje na televiziji, ta 53-godišnja majka četvero djece starosti od 14 do 22 godine, nametnula se za kandidatkinju socijalista istisnuvši mnogo iskusnije prvake svoje stranke.

Njezina ideja vodilja bila je stvoriti "demokraciju sudjelovanja" u kojoj će naglasak biti poglavito na obrazovanju. Kad je riječ o Europi, Royal je želi "ponovo izgraditi "projektima koji se tiču svakodnevnog života Francuza.

Neka od njezinih stavova, kojima želi srušiti uvriježena stajališta svoje stranke, posijala su nemir među socijalistima i priskrible joj kritike da zastranjuje u desno ili u populizam, primjerice kada je mladim delinkventima recidivistima zaprijetila slanjem u vojnu službu.

Njezina kampanja, povremeno kaotična, protekla je uz nekoliko gafova u vanjskoj politici. Zbog takvih pogrešaka predbacivali su joj neiskusnost ili "nevjerodostojnost".

Iako su joj prije tri mjeseca prognozirali pobjedu nad Sarkozyjem, ankete joj stalno poručuju da za njim sve više zaostaje.

Na optužbe nekih koji joj zamjeraju nedostatak karizme za predsjednicu, Royal nije oklijevala uzvratiti da je ona žrtva mačističkih predrasuda.

Bivša savjetnica predsjednika Francoisa Mitterranda koja je stranci PS pristupila 1978. godine, mnogo inzistira na moralu i obiteljskim vrijednostima, temama uobičajenima za desnicu.

Rado ističe svoje iskustvo majke i predsjednice regije Poitou-Charente (Centar-zapad Francuske). Školovana na prestižnoj Nacionalnoj školi za administraciju (ENA), kolijevci francuske političke elite, Royal je bila ministricom okoliša, zatim obrazovanja, te konačno obitelji i djece, redom ministarstava koja se tradicionalno smatraju "ženskima".

Njezin životni partner i otac njezine djece, s kojim živi nevjenčano, zapravo je predsjednik socijalista Francois Hollande.

Kći vojnog časnika, Royal je rođena u Dakaru (Senegal) u katoličkoj obitelji. Iako je fotogenična i uvijek nasmiješena, bije je glas autoritarne osobe. Četvrto od osmero djece, Segolene je priznala da je od oca "dobila vrlo strog, čak dosta grub odgoj", što je u njoj poticalo određenu sklonost pobuni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙