FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Hrvatska skinuta s popisa zemalja koje nedovoljno štite intelektualno vlasništvo

WASHINGTON, 3. svibnja 2007. (Hina) - Američko ministarstvo trgovine skinulo je Hrvatsku s popisa zemalja koje ne osiguravaju učinkovitu zaštitu prava intelektualnog vlasništva i uvrstilo je među zemlje koje su u 2006. godini ostvarile "značajan napredak na zaštiti intelektualnog vlasništva i njezinoj provedbi".
WASHINGTON, 3. svibnja 2007. (Hina) - Američko ministarstvo trgovine skinulo je Hrvatsku s popisa zemalja koje ne osiguravaju učinkovitu zaštitu prava intelektualnog vlasništva i uvrstilo je među zemlje koje su u 2006. godini ostvarile "značajan napredak na zaštiti intelektualnog vlasništva i njezinoj provedbi".

"Hrvatska je uklonjena s liste praćenja zahvaljujući poboljšanjima u provedbi prava intelektualnog vlasništva i donošenju zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva kao odgovora na pojačanu suradnju sa SAD-om", navodi se u "Posebnom izvješću 301" za 2007. godinu, posvećenom primjerenosti i učinkovitosti zaštite prava intelektualnog vlasništva u zemljama koje su trgovinski partneri SAD-a.

Izvješće je 30. travnja objavio Ured trgovinskog predstavnika SAD-a Carlosa Guiterreza (ministar trgovine).

Hrvatska je skinuta s "popisa 301" zbog pozitivnog napretka koji je rezultat potpisivanja protokola između Agencije ze lijekove i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo u veljači ove godine, izjavila je za Hinu Renata Kunkera, gospodarska savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

"Odluka da se Hrvatska u cijelosti ukloni s tog popisa ima veliki značaj za sigurnost investicija i sigurno će se jako pozitivno odraziti na daljnja američka ulaganja u Hrvatsku", naglasila je Kunkera.

U prethodnom "Posebnom izvješću 301" za 2006. godinu, Hrvatska je zadržana na Listi praćenja zbog "ograničenog napretka" na pitanjima zaštite prava intelektualnog vlasništva. U njemu je SAD izrazio zabrinutost zbog teškoća s pribavljanjem zabrana i brzog rješavanja patentnih predmeta. Posebno je bio istaknut problem lake registracije farmaceutskih proizvoda koji krše patentna prava na hrvatskom tržištu, što je pripisano nepostojanju koordinacije između državnih tijela za zaštitu patenata i nadležnih zdravstvenih vlasti. U izvješću je tada također je istaknuto kako neodgovarajuća kontrola granica pridonosi rastućem uvozu 'piratske' robe u Hrvatsku.

Hrvatska je s nove američke Liste praćenja zaštite prava intelektualnog vlasništva skinuta zajedno s Europskom unijom, nakon rješenja spora SAD-EU pred WTO-om oko geografskih oznaka proizvoda, te njezinim članicama Latvijom i Bugarskom, kojima je isto priznat napredak na zaštiti patentnih prava.

Ured trgovinskog predstavnika SAD, u izvješću za 2007. kao napredak bilježi i nedavno pristupanje Kine Svjetskoj organizaciji za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), te napore koje su poduzeli Rusija, Vijetnam i Tajvan.

Analizama za "Posebno izvješće 301 za 2007." bilo je obuhvaćeno 79 zemalja od koje su ukupno 43 uvrštene na prioritetnu listu praćenja, listu praćenja i pod tzv. promatrački status u Odjeljku 306, gdje je samo Paragvaj.

Najveća zabrinutost ponovo je izražena zbog slabe zaštite intelektualnog vlasništva u Kini i Rusiji, a njima uz bok na prioritetnoj listi praćenja su i Indija, Turska, Ukrajina, Argentina, Čile, Venezuela, Egipat, Izrael, Libanon i Tajland.

Među 30 zemlja koje su na Listi praćenja za 2007. nalaze se i Italija, Mađarska, Litva, Poljska i Rumunjska iz EU, te Kanada, Brazil, Južna Koreja i druge.

Usprkos nekim ohrabrujućim pokazateljima, detaljna analiza po zemljama u "Posebnom izvješću 301" jasno ukazuje kako u svijetu opstaju problemi sa zaštitom intelektualnog vlasništva, zaključuje ministarstvo trgovine SAD-a.

Trgovina krivotvorenim lijekovima izaziva posebnu zabrinutost, zbog opasnosti za ljudsko zdravlje i sigurnost. Nesmanjeno piratstvo CD-a, DVD-a i CD-romova, te rašireno krivotvorenje potrošačke i industrijske robe sa zaštitnim znakom također će ostati u središtu napora politike SAD na zaštiti intelektualnog vlasništva u ovoj godini, navodi se u zaključcima izvješća.

(Hina) xdh ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙