FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 2. svibnja

ZAGREB, 1. svibnja 2007. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 2. svibnja:
ZAGREB, 1. svibnja 2007. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 2. svibnja:

ZAGREB - Komemorativni skup za Ivicu Račana u organizaciji SDP-a, održat će se u 11 sati, u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Komemorativni skup je otvoren za građane, a svoj su dolazak potvrdili predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i predsjednik Vlade Ivo Sanader. Kako je najavio SDP, od stranih gostiju dolazak na komemoraciju potvrdili su bivši njemački savezni kancelar Gerhard Schroeder, bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, potpredsjednik frakcije socijalista u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, član Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić, predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik SDP-a Crne Gore Ranko Krivokapić te glavni tajnik Socijalističke internacionale Luis Ayala.

BOROVO - Obilježavanje 16. godišnjice pogibije dvanaest hrvatskih redarstvenika - "Memorijal dvanaest redarstvenika" održat će se u Borovu pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstva unutarnjih poslova. Obilježavanje će početi u 8 sati mimohodom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen obilježja poginulih redarstvenika. Nakon mimohoda, u 9 sati, minutom šutnje odat će se počast poginulim redarstvenicima te položiti vijenci i zapaliti svijeće kod spomen obilježja. Počast će, uz obitelji poginulih redarstvenika, odati i potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, ministri unutarnjih poslova i obrane Ivica Kirin i Berislav Rončević, ravnatelj policije Marijan Benko, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i udruga iz Domovinskog rata. U 10,30 sati u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima će za sve poginule u Domovinskom ratu biti služena misa zadušnica, a nakon mise u 11,30 ministar Kirin otvorit će "Memorijal dvanaest redarstvenika", u sklopu kojeg će se na stadionu HNK Cibalia u Vinkovcima održati atletske utrke "Dvanaest redarstvenika".

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijeni su iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ubijene policajce srpski teroristi su zatim masakrirali.

ZAGREB - U spomen na civilne žrtve stradale prije 12 godina u raketiranju Zagreba, Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije položit će vijence i zapaliti svijeće kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na zagrebačkom groblju Mirogoju (u 11 sati).

Kako bi se osvetili za poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", koja je počela 1. svibnja 1995. i završila sljedeći dan poslijepodne, pobunjeni su Srbi 2. i 3. svibnja 1995. raketnim sustavom "orkan" s kasetnim punjenjem (tzv. zvončićima) napali Zagreb, gađajući civilne ciljeve u samom središtu grada, među kojima i dječju bolnicu u Klaićevoj ulici te zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. U dvodnevnom raketnom napadu poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

RIJEKA - U sklopu "Europskog tjedna" ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović u Rijeci će održati predavanje na temu "Republika Hrvatska i Europska unija" (Pravni fakultet, Hahlić 6, u 15 sati).

ZAGREB - Zbog zahtjeva za legalizacijom bespravne gradnje u Rogoznici skupina 19 branitelja i invalida Domovinskog rata najavljuje da će nastaviti štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (u 12 sati, Park Stara Trešnjevka 4).

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatskog sindikata telekomunikacija na kojoj će za 3. svibnja biti najavljen štrajk T-HT grupe. Na konferenciji će o tome govoriti predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) i GLAS HR Boris Kunst te pravna savjetnica URSH i GLAS HR Dušanka Marinković Drača (prostorije URSH, Ulica kralja Držislava 4, u 10 sati).

ZAGREB - Svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2006. godinu (Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, u 13 sati).

Dežurni urednici na Desku OSV Hrvatska:

ujutro: Jasna Nahtigal Lazarić

popodne: Milka Ćurković

navečer: Dubravka Dadić

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙