FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 1. svibnja

ZAGREB, 30. travnja 2007. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 1. svibnja:
ZAGREB, 30. travnja 2007. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 1. svibnja:

OKUČANI - U Okučanima će se svečano obilježiti 12. obljetnica vojno - redarstvene akcije "Bljesak", u nazočnosti predsjednika Republike Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, koji je pokrovitelj svečanosti, i predsjednika Vlade Ive Sanadera. Nazočni će biti i članovi Vlade, predstavnici Oružanih snaga, policije, braniteljskih udruga i lokalnih vlasti. Svečanost počinje budnicom u izvedbi Orkestra HV-a ulicama Okučana. Programom je zatim predviđeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima (u 9,30 sati). Slijedi postrojavanje Počasno-zaštitne bojne, kadeta i ešalona (u 9,55 sati) nakon čega će se nazočnima obratiti predsjednici Mesić, Šeks i Sanader. Nakon toga će predsjednik Sabora Vladimir Šeks otvoriti tradicionalne športske igre hrvatskih branitelja (Rukometno igralište, u 10,30 sati). Izjave za medije predviđene su oko 10,50 (ispred glavnog ulaza na Rukometnom igralištu). Svečanost će završiti misom zadušnicom za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata koju će u crkvi sv. Vida predvoditi mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH (u 11 sati).

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" počela je prije 12 godina, 1. svibnja 1995. u 5,30 sati i završila je sljedeći dan poslijepodne. Hrvatske snage oslobodile su zapadnu Slavoniju čime je označen početak procesa povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske. U samo 36 sati hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te nad željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U akciji je sudjelovalo oko 16 tisuća hrvatskih vojnika i policajaca. Poginula su 42 branitelja, među kojima i pilot Rudolf Perešin (1958.-1995.), a 162 su ranjena. Kako bi se osvetili za poraz, pobunjeni su Srbi 2. i 3. svibnja 1995. raketnim sustavom "orkan" s kasetnim punjenjem napali Zagreb, gađajući civilne ciljeve u samom središtu grada, među kojima dječju bolnicu i zgradu Hrvatskog narodnog kazališta. U dvodnevnom raketnom napadu poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno. Zbog zapovijedi da se "orkanima" napadne Zagreb Haaški sud optužio vođu pobunjenih Srba Milana Martića za ratni zločin.

IVANIĆ GRAD - U Ivanić-Gradu, u kojem je odrastao i školovao se legendarni hrvatski pilot Rudolf Perešin, održava se 3. memorijal njemu u čast. Memorijal će početi (u 16 sati) preletom MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća brojnih izaslanstava u Spomen parku i kod spomenika poginulim braniteljima. Program će se nastaviti svečanom akademijom (u 17 sati, Velika dvorana Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad), a završit će misom zadušnicom za Rudolfa Perešina u crkvi Sv. Petra (u 19 sati).

Rudolf Perešin je 25. listopada 1991., još kao pripadnik JNA, MIG-om 21 preletio s bihaćkog aerodroma (BiH) u Klagenfurt u Austriji i time nanio težak udarac velikosrpskom agresoru. Njegova izjava koju je dao pri slijetanju: "Ja sam Hrvat, neću i ne mogu pucati na Hrvate", senzibilizirala je međunarodnu javnost za hrvatski obrambeni rat. Rudolf Perešin poginuo je u operaciji "Bljesak" 1. svibnja 1995., prilikom oslobađanja zapadne Slavonije.

ZAGREB - Središnja proslava Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja i ove će se godine održati u zagrebačkom parku Maksimiru uz govore sindikalnih čelnika i političara, zabavni program i besplatan grah s kobasicama. Program na velikoj maksimirskoj pozornici počinje u 10 sati, uz nastupe tamburaša i pjevača zabavne glazbe, te podjelu 20.000 obroka tradicionalnog prvosvibanjskog graha, koji će ove godine pripremiti Hrvatska vojska. Tri sindikalne središnjice - Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Sindikat usluga UNI-CRO okupit će se u 10 sati na Jelačićevu trgu, odakle će se povorka uputiti u Maksimir. Izlazak sindikalnih čelnika na maksimirsku pozornicu očekuje se iza podneva. U maksimirski park će oko podneva stići i predsjednik Republike Stjepan Mesić i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić trebao bi doći do Maksimira zajedno sa sindikalnom povorkom s Trga bana Jelačića. Sindikalnim programom nije predviđeno obraćanje političara okupljenim građanima, no dosad je bilo uobičajeno da i oni govore tom prigodom. Poruka ovogodišnjeg 1. svibnja jest: "Tražimo reformu mirovinske reforme, jer ne pristajemo na bijedu u starosti", kojom se želi upozoriti na težak položaj većine hrvatskih umirovljenika i nepravdu prema tzv. novim umirovljenicima.

BELI MANASTIR - Na prigodnoj svečanosti u Belom Manastiru bit će pušteni u rad plinovodni sustav Baranje i distribucijski sustav grada Belog Manastira. Otvaranjem ventila na mjerno-redukcijskoj stanici Beli Manastir u rad će ih pustiti predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (Ulica Bele Bartoka bb, u 14 sati). Tom prigodom obratit će se nazočnima. Dvojici vojnih ratnih invalida Jozi Bandovu i Zlatku Slavičeku, Šeks će uručiti ugovore o besplatnom plinskom priključku koje doniraju HEP i Grad. Izjava za novinare predsjednika Sabora Vladimira Šeksa predviđena je u 14,45 sati.

Prema podatcima Plinacro-a, ta je tvrtka u radove na plinovodnom sustavu Baranje uložila 105 milijuna kuna, dok je tvrtka HEP Plin d.o.o., članica HEP grupe, u izgradnju distribucijskog sustava Belog Manastira uložila 10 milijuna kuna.

SPLIT - U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se svečanost zatvaranja i dodjela nagrada najboljim sudionicima Prvog međunarodnog festivala klasične gitare koji je okupio oko 200 gitarista iz Hrvatske i svijeta. Na svečanosti zatvaranja koncert će održati češki gitaristički virtuoz Pavel Steidl te finalisti pete, najviše kategorije. Festival je počeo 27. travnja (HNK Split, Trg Gaje Bulata, u 20 sati).

Dežurni urednici na Desku OSV Hrvatska:

ujutro/popodne: Srebrenka Parlov

popodne/navečer: Milka Ćurković

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙