FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački metalci počeli štrajk upozorenja

BERLIN, 30. travnja 2007. (Hina) -
BERLIN, 30. travnja 2007. (Hina) -

Nekoliko tisuća radnika u metalnoj industriji, od kojih velik dio u pogonima Daimler-Chryslera diljem Njemačke, započelo je u noći s nedjelje na ponedjeljak sa štrajkovima upozorenja koji bi svoj vrhunac trebali dostići potkraj tjedna kada počinju pregovori sindikata i poslodavaca o povećanju plaća.

"Težište akcije je najmnogoljudnija savezna pokrajina Nordrhein - Westfalen", priopćeno je iz stožera sindikata metalaca IG Metalla u Frankfurtu na Majni.

Radnici su od ranog jutra ispred pogona Daimler-Chryslera, Gilettea i brojnih drugih tvrtki transparentima i povicima pružili potporu svojim predstavnicima u predstojećim pregovorima.

U pregovorima koji bi trebali početi u četvrtak IG Metall od poslodavaca traži povećanje plaća od 6,5 posto obrazlažući to izvanrednim poslovnim rezultatima koje u zadnje vrijeme postiže njemačka metalna industrija.

"Vrijeme odricanja iz obzira prema posrnulom gospodarstvu je iza nas", rekao je predsjednik IG Metalla Juergen Peters. I predsjednik stranke Ljevice i bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke Oskar Lafontaine je izrazio mišljenje da je vrijeme obzirnosti prema slabom gospodarskom rastu stvar prošlosti.

Predstavnici poslodavaca oštro su kritizirali štrajkove upozorenja nazvavši ih "potpuno nepotrebnima".

"Štrajkovi su nepotrebni i bez ikakvog razloga ugrožavaju povoljni gospodarski rast", izjavio je Martin Kannegiesser koji je istodobno izrazio optimizam glede pregovora o povećanju plaća.

IG Metall je s 2,5 milijuna članova najveći strukovni sindikat na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙