FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 25. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 25. travnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja 25. sjednicu raspravom o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, u 2006. U Izvješću, uz ostalo, stoji da su ukupna izdvajanja za branitelje i članove njihovih obitelji od 2003. porasla za oko 2,2 milijarde kuna. Trenutna vrijednost Fonda hrvatskih branitelja, u kojemu je prenijeto po sedam posto dionica INA-e i HT-a, iznosi oko 3,3 milijarde kuna, Fond za stipendiranje branitelja i djece branitelja raspolaže sa 16 milijuna kuna, dok Zaklada branitelja raspolaže s 25 milijuna kuna. U Izvješću stoji i da je izvršen povrat duga braniteljima za 2003. i dio za 2004., u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna, u tijeku je dovršetak stambenog zbrinjavanja stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, a za rehabilitaciju 231 ratnog vojnog invalida lani je izdvojeno oko milijun kuna.

ZAGREB - Hrvatska televizija sinoć je objavila tonske snimke dijelova sastanka hrvatskog civilnog i vojnog vrha održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima, uoči akcije Oluja. Na temelju nekih od izgovorenih navoda haško je tužiteljstvo utemeljilo optužnicu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača

Ti se navodi uzimaju kao dokaz o "zločinačkom pothvatu" odnosno progonu srpskog stanovništva.Tužiteljstvo, među ostalim, u dokaznom materijalu citira pokojnog predsjednika Franju Tuđmana samo do dijela da Srbi moraju nestati, iako se iz nastavka rečenice, što se čuje u nastavku audio zapisa, vidi da je riječ o srpskim vojnim snagama, a ne o stanovništvu.

ZAGREB - Danski poljoprivredni savjet i Veleposlanstvo Kraljevine Danske organizatori su poslovno - kulinarskog događaja "Kušajte zalogaj iz Danske", koji je u zagrebačkom hotelu Esplanade okupio danske proizvođače i trgovce iz prehrambenog sektora kao i predstavnike brojnih hrvatskih tvrtki. Manifestaciji su prisustvovali danski i hrvatski ministri poljoprivrede Hans Christian Schmidt i Petar Čobanković, koji su prethodno održali sastanak na kojem se razgovaralo o jačanju suradnje dviju zemalja u području poljoprivrede i prehrambene industrije, položaju Hrvatske vezano uz pristupanje Europskoj uniji (EU) te mjerama koje Hrvatska provodi za razvoj ruralnih područja.

KARLOVAC - Karlovački Gradski odbor HDZ-a donio je odluku o kandidaturi dosadašnjeg zamjenika gradonačelnika za društvene djelatnosti Damira Jelića za gradonačelnika Karlovca, a na njegovo dosadašnje mjesto predlaže Josipa Zaborskog. Odluku o gradonačelniku i njegovu zamjeniku donijet će vijećnici na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, 26. travnja, priopćeno je sinoć iz Gradskog odbora HDZ-a. Gradonačelnik Miro Škrgatić podnio je ostavku na tu funkciju jer "odlazi na novu višu dužnost na državnoj razini", kaže se u večerašnjem priopćenju.

ZAGREB - Knjige o životu Gradišćanskih Hrvata "Rukopisne prodike iz Pannonhalme", "Kronika sela na prijelazu iz XIX. u XX. st. - Hrvatski Jandorf" te knjiga poslovica "Prvo speci, pa reci" predstavljene su sinoć, a o njima je govorio jedan od priređivača iz Austrije profesor Nikola Benčić. Benčić je knjigu priređivača Istvana Nyomarkaya i Istvana Vigha "Rukopisne prodike iz Pannonhalme", ocijenio kao vrijedan izvor za proučavanje gradišćanskohrvatskoga jezika i duhovne kulture tamošnjih Hrvata. U knjizi autora Jure Treuera "Kronika sela na prijelazu iz XIX. u XX. st. - Hrvatski Jandorf" uz gospodarstvo, način života obrađeni su i pučki običaji, a autorica knjige poslovica "Prvo speci, pa reci" je Ana Schoretits.

SPLIT - Na Marulićevim danima sinoć su na sceni splitskoga HNK izvedene "Kurve" Feđe Šehovića, koje je splitskoj publici predstavilo Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka. U predstavi, koju je režirao Ivan Leo Lemo, prikazani su portreti u sedam slika - sedam žena različitih nacionalnosti koje se krajem Prvog svjetskog rata od prostitutki prekvalificiraju u vojnike. To je četvrta od devet izabranih, dramskih izvedaba na Marulićevim danima, a dosad su izvedeni: Hasanaginica, splitskog HNK, Maškarate ispod kuplja, Kraljevskoga pozorišta "Zetski dom" iz Cetinja, te Gospoda Glembajevi u izvedbi litvanskoga Narodnog dramskog kazališta.

ZAGREB - Inspekcija zaštite prirode jučer je na hrvatsko-slovenskoj granici preuzela i vratila u prirodu barsku kornjaču (Emys Orbicularis) koju je iz Hrvatske pokušao iznijeti slovenski ribič. Kornjaču zaštićenu Bernskom konvencijom o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa uzeo je na vodama kod Varaždina, a s ilegalnim plijenom otkriven je na graničnom prijelazu Obrežje. Barska kornjača koja je u Hrvatskoj uvrštena u strogo zaštićene vrste puštena je u jezero u blizini rijeke Save.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙