FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska među koordinatorima za reformu Vijeća sigurnosti UN

WASHINGTON,24. travnja 2007.(Hina) - Pitanje ravnopravne zastupljenosti i povećanja broja članica Vijeće sigurnosti UN-a koje je na dnevnom redu svjetske organizacije već gotovo tri desetljeća i o kojem se od 1993. intenzivno raspravlja bez konkretnih rezultata, ponovno je aktualizirano u siječnju ove godine s novim krugom konzultacija zemalja članica, na čijoj je koordinaciji radila i Hrvatska.
WASHINGTON,24. travnja 2007.(Hina) - Pitanje ravnopravne zastupljenosti i povećanja broja članica Vijeće sigurnosti UN-a koje je na dnevnom redu svjetske organizacije već gotovo tri desetljeća i o kojem se od 1993. intenzivno raspravlja bez konkretnih rezultata, ponovno je aktualizirano u siječnju ove godine s novim krugom konzultacija zemalja članica, na čijoj je koordinaciji radila i Hrvatska.

Petočlana radna skupina, u kojoj su uz Hrvatsku, Nizozemska, Cipar, Čile i Tunis, predala je 20. travnja predsjednici Opće skupštine UN-a Sheikhai Hayai (Bahrein) izvješće na 18 stranica, u kojem je iznose rezultati tromjesečnih konzultacija, procjena stajališta zemalja članica o pet glavnih tema i "Bilješke o daljnjem napretku", što treba poslužiti kao osnova za raspravu o sljedećoj fazi procesa - pregovorima o reformi Vijeća sigurnosti (VS) ako do njih dođe.

Pet glavnih tema tromjesečnih konzultacija - "kategorija članstva, pitanje veta, pitanje regionalne zastupljenosti, veličina proširenog Vijeća sigurnosti te metode rada Vijeće sigurnosti i odnos s Općom skupštinom", bile su podijeljene na pet koordinatora, koje je imenovala predsjednica Opće skupštine UN-a.

Stalna predstavnica Hrvatske pri UN-u Mirjana Mladineo, koja je i potpredsjednica Opće skupštine, vodila je konzultacije o regionalnoj zastupljenosti u Vijeću sigurnosti.

Radna skupina došla je do zaključka da za većinu članica 'status quo' više nije prihvatljiv, ali i da sva rješenje koja su 'na stolu', više nemaju izgleda te da se mora naći neko novo rješenje, neko "prijelazno rješenje" koje će završiti obveznom revizijom.

U izvješću se ističe da je "značajan broj zemalja članica sklon zaključku da idealno rješenje možda nije moguće u ovoj fazi, te vjeruje da bi moglo biti razumno razmotriti najbolju moguću soluciju za sada".

Ono poziva članice da "istraže nove zamisli vezane za privremeni pristup" reformi Vijeća sigurnosti, prema kojem bi prijelazni aranžmani bili podvrgnuti obveznom preispitivanju u određenom roku, kako bi se odlučilo hoće li se oni nastaviti.

To bi, primjerice, značilo da bi zemlje koje su po tom prijelaznom rješenju izabrane u Vijeće sigurnosti, nakon revizije mogle ostati za stalno, izjavio je u telefonskom razgovoru za Hinu visoki dužnosnik hrvatske diplomacije.

Među "Bilješkama o daljnjem napretku", odnosno preporukama koje su zajednički donijela petorica koordinatora, ističe se kako je fleksibilnost ključna za uspjeh reformi kao i to da Opća skupština treba optirati za reformu Vijeća sigurnosti koja je najšire prihvaćena među članstvom te da svako ostvarivo rješenje mora odražavati prioritete velike većine članica UN-a, poboljšavajući njihove izglede da uđu u članstvo Vijeća sigurnosti te da budu intenzivnije uključene u njegov rad dok nisu članice.

Također se naglašava da proširenje VS treba odražavati doprinos zemalja održavanju međunarodnog mira i sigurnosti i ostvarenju drugih ciljeva UN-a, kao i ravnopravnu geografsku zastupljenost, pri čemu posebno treba voditi računa o sadašnjoj podzastupljenosti zemalja u razvoju i malih država.

Kada je riječ o kategorijama članstva, u izvješću se "ne prejudiciraju izgledi za nove stalne članice VS" već se predlaže stvaranje novih nestalnih mjesta kao prijelazne kategorije. Ta bi proširena mjesta mogla imati više varijanti - s mandatom za cijelo prijelazno razdoblje ili duljim od sadašnje dvije godine s mogućim reizborom, odnosno bez njega, te dvije godine s mogućim reizborom odmah nakon isteka, predlaže se u izvješću.

Također se nudi i nekoliko varijanti za moguće ograničenje prava uporabe veta, koje ima sadašnjih pet stalnih članica VS.

Kada je riječ o regionalnoj zastupljenosti, na čemu je radila veleposlanica Mirjana Mladineo, na razmatranje članicama nudi se zamisao da "buduće kandidature za VS predlažu izravno zemlje članice ili kroz regionalni konsenzus". Sugerira se i mogućnost prema kojoj bi "izabrane članice trebale, ako se to želi, predstavljati stajališta skupine zemalja kojoj pripadaju, što bi se uredilo internim aranžmanima".

Kada je riječ o proširenju VS, na razmatranje članicama nude se opcije ograničenog, velikog i srednjeg proširenja, te ograničenog proširenja u prvoj fazi s daljnim širenjem nakon revizije.

Kod unaprijeđenja metoda rada Vijeća sigurnosti, posebno se ističe potreba poboljšanog pristupa Vijeću zemalja koje nisu članice.

Za 3. svibnja zakazan je sastanak radne skupine koja je provela konzultacije, na kojem će se razmotriti komentari i reakcije na izvješće.

Hrvatska će i nadalje aktivno sudjelovati u tom procesu i u raspravi o navedenim prijedlozima, a taj njezin angažman, kao i prepoznatljiva aktivnost na drugim područjima rada UN-a, pridonose "velikoj uočljivosti" Hrvatske kada je riječ o njezinoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti, o kojoj će se odlučivati na jesenskom zasjedanju Opće skupštine u rujnu, ocijenio je izvor iz hrvatske diplomacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙