FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zlatku Kutnjaku uručena nagrada "Ivo Kalina"

RIJEKA,24. travnja 2007.(Hina) - Nagrada "Ivo Kalina" grada Rijeke, koja se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti na riječkom području u tijeku godine, uručena je danas akademskom slikaru Zlatku Kutnjaku.
RIJEKA,24. travnja 2007.(Hina) - Nagrada "Ivo Kalina" grada Rijeke, koja se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti na riječkom području u tijeku godine, uručena je danas akademskom slikaru Zlatku Kutnjaku.

Nagradu, koja se ove godine dodjeljuje prvi put, Kutnjak je dobio za izložbu "Umjetnost je - umjetnost nije" postavljenu u lipnju 2006. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Na njoj je retrospektivno prikazano njegovo likovno stvaralaštvo, njegove slike, crteži, grafike, instalacije, radovi s fotografijama, primjeri "tekstualne prakse" koju je uveo u umjetnost 70-ih godina prošlog stoljeća, te fotodokumentacija akcija. Kustos izložbe bio je povjesničar umjetnosti Branko Cerovac.

Nagrada, koju je Kutnjaku uručio gradonačelnik Vojko Obersnel, utemeljena je u spomen na Ivu Kalinu, jednog od najpoznatijih likovnih umjetnika riječkog kraja, kao poticaj suvremenim likovnim umjetnicima i autorima izložbenih postava kao još jedan oblik vrjednovanja te kao dodatan kriterij uspješnosti.

Zlatko Kutnjak rođen je u Rijeci 1950., a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1970. sudjeluje u brojnim akcijama i izložbama u Rijeci, Zagrebu i Kastvu. Na prijelazu iz 70-ih u 80. godine razvija vlastitu inačicu umjetničkog rada, u bliskoj komunikaciji i suradnji s članovima Grupe šestorice autora. Sredinom 80-ih povlači se u vlastit slikarski atelier, povremeno sudjelujući u umjetničkim akcijama. U tom razdoblju slika uglavnom u tehnici akrilika na papiru kreirajući niz ciklusa.

Ivo Kalina rođen je 1925. u Zagrebu, a umro je 1995. u Opatiji. Jedan je od prvih slikara informela i apstraktnog ekspresionizma u Hrvatskoj. Diplomirao je u Zagrebu te bio suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, član grupe Mart i Grupe šestorice. Radio je kolaže, jedinstvene u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a poslije pejzažne motive crnobijelih poteza. Izlagao je u Zagrebu, Opatiji, Rijeci, Rimu i Firenci.

(Hina) xdsil yln

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙