FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić uručio visoko odličje bivšem kancelaru Schroederu (duže)

ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio je u utorak u Zagrebu visoko hrvatsko odličje bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu za njegov doprinos u promicanju bilateralnih odnosa i podršci Hrvatskoj na njezinom putu u euroatlantske integracije.
ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio je u utorak u Zagrebu visoko hrvatsko odličje bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu za njegov doprinos u promicanju bilateralnih odnosa i podršci Hrvatskoj na njezinom putu u euroatlantske integracije.

"Velika mi je čast i izuzetno zadovoljstvo što vas mogu danas odlikovati Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom za osobite zasluge u promicanju naših bilateralnih odnosa i dosljednom pružanju prijateljske podrške Hrvatskoj na putu prema europskim integracijama", rekao je Mesić u svom govoru uoči dodjele odličja.

Mesić je odlikovao Schroedera u prigodi 15. obljetnice samostalnosti i međunarodnog priznanja Hrvatske, a svečanom uručenju odličja nazočio je i premijer Ivo Sanader.

"Prilika je to da se sjetimo svih onih koji su nas prijateljskom podrškom i savjetom pratili na dosadašnjem putu ... koji je od početka bio europski i atlantski", rekao je Mesić.

On je kazao da se taj put ostvaruje s odgodom "zbog krivih procjena da se novo vrijeme može zaustaviti".

"Prošle su godine prije nego smo se mogli istinski okrenuti sebi ... i postepeno razvijati san o ujedinjenju s Europom putem slobode i demokracije", kazao je hrvatski predsjednik.

"Razvoj demokracije, vladavine prava i tržišnog gospodarstva postali su naši prioriteti. Zahvaljujući prijateljskoj podršci Vaše zemlje i Vas osobno ... taj je razvoj vidno uznapredovao", rekao je Mesić.

Schroeder se zahvalio na odličju istaknuvši da je to za njega "velika čast". "Petnaest godina vaše neovisnosti znači petnaest godina teških iskušenja i petnaest godina potrage za odgovorima na velika pitanja", kazao je Schroeder.

On je kazao da je Hrvatska osobito veliki napredak postigla u ovom desetljeću, ocijenivši da je to u velikoj mjeri posljedica "mudrog vodstva" predsjednika Mesića, ali i djelovanja još dvojice hrvatski političara.

"(Postignuća) su povezana s radom mog dobrog prijatelja bivšeg premijera Ivice Račana, čija me osobna sudbina pogađa, kao i s radom premijera Ive Sanadera", naglasio je bivši njemački kancelar.

Schroeder, koji boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj, sastao se u biblioteci Ureda predsjednika s zamjenicom predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Željkom Antunović, a u Vladi ga treba primiti premijer Sanader.

Schroeder je od listopada 1998. do studenoga 2005. godine u dva mandata bio na čelu njemačke vlade, predvodeći koaliciju svojih socijaldemokrata (SPD) i Stranke zelenih.

Tijekom borbe za međunarodno priznanje Hrvatske početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, Schroeder je bio na čelu vlade njemačke pokrajine Donja Saska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙