FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamovljeva "Ispovijest" dio kulturne manifestacije u Madridu

ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Pripoviješću "Ispovijest" Janka Polića Kamova, pročitanom na hrvatskom i španjolskom jeziku u manifestaciji pod nazivom "Noć knjiga" u Madridu, Hrvatska se uključila u projekt "Europski put" kojim organizatori žele čitateljstvo upoznati s europskim autorima.
ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Pripoviješću "Ispovijest" Janka Polića Kamova, pročitanom na hrvatskom i španjolskom jeziku u manifestaciji pod nazivom "Noć knjiga" u Madridu, Hrvatska se uključila u projekt "Europski put" kojim organizatori žele čitateljstvo upoznati s europskim autorima.

Kako je u utorak priopćilo hrvatsko veleposlanstvo u Madridu, projekt "Europski put", održan je ove godine prvi put u sklopu tradicionalne manifestacije u povodu "Dana knjige" 23. travnja kada španjolska metropola živi uz knjigu i za knjigu.

Europski put je skupna inicijativa europskih veleposlanstava i kulturnih instituta u Madridu čija je ideja "hodočašćem" kroz pet postaja približiti čitateljima europske autore s različitih aspekata, a pod zajedničkom temom "Pisac kao predmet književnosti".

Osim hrvatskog veleposlanstva u Madridru, organizaciju su potpisali i British Council, Goethe Institut, Schweizer Kulturstiftung ProHelvetia, Češki kulturni institut, Institut Camoes, Alliance Francaise, Talijanski kulturni institut te veleposlanstva Francuske, Poljske, Švicarske i Portugala.

Europski autori bili su predstavljeni u paru, a Kamov je predstavljen u paru s češkim književnikom Bohumilom Hrabalom.

Tekst na španjolskom recitirali su "ljudi- knjige", Udruga Fahrenheit 451 koja sudjeluje u projektu, a koja simboličkim imenom pokazuje da njihovi članovi napamet uče tekstove.

Madridska kavana Belen bila je treća postaja na putu čitanja knjiga i u njoj je stotinjak osoba saslušalo Kamovljevu "Ispovijest" na hrvatskom, a članica Udruge Fahrenheit 451 doslovce ju je kazališno izvela na španjolskom jeziku.

Večer je bila nastavljena fragmentom iz Hrabalove "Prebučne samoće", čitanom i recitiranom na češkom i španjolskom jeziku.

"Europski put" nastavljen je u prostorijama Francuske Alijanse (Alliance Francaise), a završio je u Talijanskom kulturnom institutu oko ponoći, stoji u priopćenju hrvastkog veleposlanstva u Madridu.

Tijekom desetak sati u Noći knjiga sudjelovalo je 120 knjižara i 63 knjižnice, održano je 135 koncerata i 40-ak aktivnosti za djecu, uz prisutnost oko 160 pisaca, a bio je održan i Sajam knjiga.

Janko Polić Kamov, rođen u Rijeci 1886., a umro u Barceloni 1910., hrvatski je pjesnik, pripovjedač i dramatičar koji je počeo djelovati u razdoblju hrvatske moderne, međutim ne pripada nijednoj grupaciji ni struji. Kamov je potpuno samostalna, buntovna pojava, ispred svog vremena i u pravom smislu riječi književnik kojim počinje hrvatska avangarda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙