FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ahmadinedžad: nema prekida obogaćivanja prije susreta s EU-om

TEHERAN, 23. travnja 2007. (Hina/AFP) Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad opetovao je u ponedjeljak da se njegova zemlja neće odreći "prava" na obogaćivanje urana prije pregovora između Irana i EU-a koji će se održati u srijedu.
TEHERAN, 23. travnja 2007. (Hina/AFP)

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad opetovao je u ponedjeljak da se njegova zemlja neće odreći "prava" na obogaćivanje urana prije pregovora između Irana i EU-a koji će se održati u srijedu.

Glavni iranski pregovarač za nuklearno pitanje Ali Laridžani pozvao je pak šefa diplomacije EU-a Javiera Solanu s kojim se u srijedu treba sastati u Turskoj da se suzdrži od razgovora o prekidu obogaćivanja urana u prigodi njihova susreta.

"Prekid obogaćivanja urana nije zakonit i zahtjevi Zapada u tom smislu su političke naravi", rekao je Ahmadinedžad u razgovoru koji se u ponedjeljak poslijepodne izravno prenosio na iranskoj televiziji na arapskom jeziku Al-Alam.

"Iran je već jednom prekinuo obogaćivati uran i vidjeli smo što se dogodilo", dodao je, smjerajući na obustavu iranskog nuklearnog programa za mandata njegova prethodnika, reformatora Mohammada Hatamija.

Prema riječima iranskog predsjednika, čiji se govor na perzijskom simultano prevodio na arapski, "postoji nacionalna volja da se nastavi s obogaćivanjem koja je čak jača od volje da se nacionalizira naftna industrija", koja je 1953. dovela do krize u vezama sa Zapadom. "Iran i njegov narod neće se odreći toga prava", rekao je.

U razgovoru koji je u ponedjeljak objavila španjolska javna televizija (TVE), Ahmadinedžad je pozvao Europljane da se u svojim postupcima ne povode za Sjedinjenim Državama kada je riječ o iranskoj nuklearnoj krizi.

Iran je pod dvostrukim sankcijama UN-ova Vijeća sigurnosti zbog svog odbijanja da prekine obogaćivati uran. Ukoliko do 23. svibnja ne ispuni njegove zahtjeve, prijete mu nove sankcije Vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙