FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Tužitelj u slučaju Đinđić zatražio kazne za počinitelje

BEOGRAD, 23. travnja 2007. (Hina) - Zamjenik specijalnog tužitelja za borbu protiv organiziranog kriminala zatražio je u svojim završnim riječima u ponedjeljak, na suđenju optuženima za atentat na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, da optuženi budu oglašeni krivima i kažnjeni po zakonu.
BEOGRAD, 23. travnja 2007. (Hina) - Zamjenik specijalnog tužitelja za borbu protiv organiziranog kriminala zatražio je u svojim završnim riječima u ponedjeljak, na suđenju optuženima za atentat na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, da optuženi budu oglašeni krivima i kažnjeni po zakonu.

"Ubojstvo premijera Đinđića djelo je lažnih ratnika i lažnih patriota", kazao je tužitelj Prijić, detaljno u četiri sata izlaganja analizirajući dokaze koji su izvedeni na suđenju koje je započelo još u prosincu 2003. godine.

Promjena političke vlasti u zemlji bila je osnovni motiv Đinđićevih ubojica, koji su osim stvaranja mogućnosti da se i dalje bave kriminalom, ubojstvom premijera htjeli zaustaviti izručenje optuženih za ratne zločine Haškom sudu, ocjena je tužitelja Prijića iznesena u završnoj riječi.

Od utorka će elektronski mediji u Srbiji na temelju odluke Vrhovnog suda Srbije moći emitirati snimku završne riječi tužitelja, zastupnika oštećenih i branitelja, te samih optuženih, a suglasnost za javno emitiranje uskratio je zasad jedino zastupnik obitelji Đinđić, beogradski odvjetnik Srđa Popović.

Za ubojstvo premijera optuženi su bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije Milorad Ulemek Legija i njeni pripadnici, među kojima je drugooptuženi Zvezdan Jovanović, kojega optužnica tereti da je iz snajperske puške ubio premijera Đinđića u dvorištu zgrade Vlade Srbije, kao i pripadnici kriminalnog "zemunskog klana", od kojih su - od ukupno 13 optuženih - petorica još u bijegu, te im se sudi u odsustvu.

Samo suđenje je bilo obilježeno brojnim opstrukcijama, od činjenice da je prvi zamjenik specijalnog tužitelja za organizirani kriminal Milan Radovanović, koji je zastupao optužnicu, bio uhićen zbog odavanja službene tajne u jednom drugom slučaju (te je ubrzo po podizanju optužnice i umro), do toga da autoru optužnice - danas zamjeniku specijalnog tužitelja Jovanu Prijiću - nije produžen mandat na toj funkciji, kao i činjenice da je u rujnu prošle godine predsjedavajući sudskog vijeća, sudac Marko Kljajević, zbog pritisaka napustio "suđenje stoljeća", te je iz redova sudaca prešao u odvjetnike.

Suđenje je nakon toga, u listopadu prošle godine, počelo ispočetka pred novom predsjednicom sudskog vijeća Natom Mesarović, ponovnim izjašnjavanjem optuženih (koji su negirali navode optužnice), čitanjem iskaza oko 150 svjedoka i sudskih vještaka, kao i trojice svjedoka-pokajnika saslušanih u tom postupku, od kojih je jedan prošle godine brutalno ubijen u Beogradu, a da njegove ubojice još nisu nađene.

Maksimalne kazne predviđene zakonom za tako teško kazneno djelo su 40 godina zatvora, a prvooptuženi za ubojstvo premijera Đinđića već je nepravomoćno osuđen na tu najtežu kaznu u postupku za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaja atentata na Vuka Draškovića u Budvi 1999. godine.

Suđenje se nastavlja u utorak, kad će svoje završne riječi iznijeti zastupnici obitelji oštećenih, supruge, majke i sestre ubijenog premijera, kao i zastupnik Đinđićevog tjelohranitelja Milana Veruovića, koji je i sam teško ranjen u atentatu, a nakon njih i odvjetnici optuženih, kao i oni sami.

(Hina) xttag ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙