FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski izbori: europski političari podupiru "svoje" kandidate

ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - Europska komisija pozdravila je u ponedjeljak rezultate francuskih predsjedničkih izbora kao pozitivan signal za budućnost Europske unije, a europski političari počeli su iskazivati potporu vlastitome favoritu među dvoje kandidata koji su ušli u drugi krug.
ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) - Europska komisija pozdravila je u ponedjeljak rezultate francuskih predsjedničkih izbora kao pozitivan signal za budućnost Europske unije, a europski političari počeli su iskazivati potporu vlastitome favoritu među dvoje kandidata koji su ušli u drugi krug.

"Svo troje kandidata s najviše prikupljenih glasova su proeuropljani", kazala je glasnogovornica Europske komisije Josea Manuel Barrosa.

Najviše glasova, 31,11 posto, osvojio je konzervativac Nicolas Sarkozy, dok je socijalistkinja Segolene Royal dobila 25,84 posto te će njih dvoje do drugoga kruga 6. svibnja morati privući birače centra koji su u nedjelju njihovu kandidatu Francois Bayrou dali 18 posto.

Visoki odaziv birača (predsjednik Barroso) "tumači znakom demokratske snage" Francuske, rekla je Pia Ahrenkilde.

U Europskom parlamentu zastupnici socijalista, jednako kao i njihovi kolege iz konzervativnh stranaka, zadovoljni su odlukama Francuza.

"Francuzi su dobro odabrali dovođenjem ljevice u drugi krug što će omogućiti jasan izbor između socijaldemokracije i liberalnog konzervativizma", izjavio je predsjednik Europske stranke socijalista (ESP), Danac Poul Nyrup Rasmussen.

Za Europsku pučku stranku (EPP) koja okuplja stranke desnice, kandidatura Nicolasa Sarkozyja je "dobra za Europsku uniju".

"Potreban je vođa kao on sposoban odgovoriti na izazove Europske unije idućih godina: imigracija, klimatske promjene, sigurnosti gospodarski razvoj", kazao je predsjednik EPP-a Belgijanac Wilfried Martens.

Stranački čelnici u Njemačkoj svrstali su se uz srodne kandidate pa je Edmund Stoiber iz Unije kršćanskih socijalista (CSU) najbolji rezultat Sarkozyja nazvao "dobrim danom" za Njemačku i Europu.

Sarkozy odbacuje tursku kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji a to je upravo ono što se poklapa sa stajalištem CSU, sestrinske stranke s CDU koju vodi kancelarka Angela Merkel, drži Stoiber.

Ni Merkel ni itko od njemačkih članova vlade, kako se očekuje, neće komentirati francuske izbore prije drugog kruga, piše agencija dpa.

Kurt Beck, čelnik njemačkih socijaldemokrata (SPD), čestitao je Royal na "izvanrednom rezultatu" od 26 posto, a SPD kani s francuskim socijalistima predstaviti zajednički program prije 6. svibnja.

Talijanski premijer Romano Prodi izjasnio se za savez stranke socijalista (PS), čija je kandidatkinja Royal i stranke centra Francoisa Bayroua kazavši da se "on tome nada", ali bi "osim njegove nade takav savez pridonio pojednostavljenju i redu u francuskom političkom krajobrazu", prenijela je agencija Ansa.

Prodi je na čelu širokog saveza od devet stranaka ljevice i ocjenjuje da bi savez francuskih socijalista i centrističkog UDF-a "bio izbor sličan onomu kakav je stvorila Italija".

Bivši talijanski premijer Silvio Bersluconi (desnica) podupro je sebi srodnog francuskog kandidata Sarkozyja, što bi, drži Berlusconi, koristilo europskome razvoju.

"Ako Nicolas Sarkozy pobijedi, njegovo predsjedništvo ujedinit će se s Angelom Merkel (njemačkom kancelarkom) i stvoriti Europu koja će biti zapadnija i više atlantska", rekao je Berlusconi aludirajući na jačanje saveza sa SAD-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙