FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerija: najmanje 39 mrtvih u tjedan dana izbora

ABUJA, 22. travnja 2007. (Hina/AFP) - Najmanje 39 osoba smrtno je stradalo u Nigeriji u izbornom nasilju između 14. i 21. travnja, priopćeno je u nedjelju iz službenog izvora.
ABUJA, 22. travnja 2007. (Hina/AFP) - Najmanje 39 osoba smrtno je stradalo u Nigeriji u izbornom nasilju između 14. i 21. travnja, priopćeno je u nedjelju iz službenog izvora.

Najnoviji incidenti na predsjedničkim i parlamentarnim izborima dogodili su se u subotu u državi Katsina, na sjeveru, kad su smrtno stradale četiri osobe a 12 ih je ozlijeđeno.

Glasnogovornik savezne policije Has Iwendi kazao je da su te osobe poginule u sukobima s policijom izazvanima kašnjenjem glasačkog postupka ili nedostatkom glasačkih listića.

Iwendi je kazao da je policija u nedjelju popodne nastavila skupljati podatke o žrtvama.

Policija je 14. travnja već popisala 21 mrtvu osobu.

Najveća lokalna promatračka organizacija Skupina za nadzor prijenosa vlasti ocijenila je kako su izbori u Nigeriji bili obilježeni tolikim nepravilnostima da ih treba proglasiti nevažećima i ponovno ih održati.

Njemačka koja predsjedava EU-om u nedjelju je izrazila "zabrinutost" zbog nepravilnosti i nasilja koji su obilježili predsjedničke i parlamentarne izbore u subotu u Nigeriji.

Predsjedništvo EU-a "sa zabrinutošću prima izvješća o neregularnosti i pribjegavanju sili u nekim područjima Nigerije povodom izbora", piše u priopćenju.

EU će "brižljivo ispitati završno izvješće svojih izbornih promatrača kao i veleposlanstava" zemalja članica, zaključuje se u priopćenju.

Gotovo 61,5 milijuna nigerijskih birača glasovalo je ili pokušalo glasovati za budući savezni parlament i predsjednika na kaotičnim izborima, obilježenima brojnim iskazima nasilja i lošom organizacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙