FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

El Pais: Al Qaida aktivna u Španjolskoj

MADRID, 22. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Španjolska obavještajna služba upozorila je vladu da su Španjolska i Francuska izložene velikom riziku napada afričkog krila Al Qaide, kao i da je ta teroristička organizacija aktivna u Španjolskoj, piše u nedjelju španjolski list "El Pais".
MADRID, 22. travnja 2007. (Hina/Reuters) - Španjolska obavještajna služba upozorila je vladu da su Španjolska i Francuska izložene velikom riziku napada afričkog krila Al Qaide, kao i da je ta teroristička organizacija aktivna u Španjolskoj, piše u nedjelju španjolski list "El Pais".

Pozivajući se na nedavni izvještaj španjolske obavještajne službe CNI, list navodi da članovi Al Qaidine organizacije u zemljama Magreba trenutno rade u Španjolskoj na prikupljanju novca i regrutiranju boraca koji će biti poslati u Irak ili u afričke logore za obuku.

U izvještaju CNI se ističe da bi ova organizacija, koja je prethodno radila pod nazivom Salafistička skupina za propovjed i borbu (GSPC), mogla apsorbirati slične grupacije koje danas postoje u Maroku, Libiji i Tunisu i da bi ujedinjene predstavljale daleko veću opasnost.

Nitko u vladi ili ministarstvu unutrašnjih poslova Španjolske zasad nije komentirao ovu vest.

Početkom mjeseca u zemljama Severne Afrike zabilježeno je nekoliko bombaških napada.

U dvije eksplozije u glavnom gradu Alžira poginule su 33 osobe, dok su se dvojica bombaša-samoubojica raznijeli pred američkim kulturnim centrom u Kazablanki.

Al Qaida je najavila kako u krug islamskih zemalja želi vratiti sva nekadašnja muslimanskih područja kao što je Al Andalus, današnja Andaluzija, regija na jugu Španjolske.

Španjolska je, u međuvremenu, pojačala mjere sigurnosti u svoje dvije enklave na teritoriju Maroka, Seuti i Melilji, kao i u svim gradovima na jugu zemlje, pri čemu su vlasti objavile kako je riječ samo o mjerama opreza i nema razloga za strah.

El Pais navodi da policija i sigurnosne službe nisu otkrile nikakve konkretne planove napada na Španjolsku, ali da su upozorile na postojanje opasnosti. Prema listu, Francuska i Španjolska trenutno usku surađuju kako bi istražile načine financiranja Al Qaide u njihovim zemljama.

Alžirski dnevnik Echorouk objavio je u nedjelju kako su alžirske snage sigurnosti u okviru istrage o bombaškim napadima u Alžiru ovoga tjedna uhitile 80 alžirskih radikalnih islamista koji su nedavno posjetili Irak. Uhićeni radikali sumnjiče se za veze s Al Qaidom u Iraku, a vlasti, kako navodi list, istražuju njihovu umiješanost u bombaške napade od 11. travnja u kojima je u Alžiru poginulo 33 ljudi.

Većina uhićenih su uvjereni islamski radikali koji su bili u Iraku kako bi sudjelovali u borbi protiv američke okupacije, a u međuvremenu su se vratili svojim kućama u Alžiru, navodi list.

"Abdelmalek Droudkel, vođa Al Qaide u islamskom Magrebu takve veterane iračkog rata svim sredstvima pokušava pridobiti za svoju organizaciju budući da mu treba njihovo iskustvo s eksplozivima i samoubilačkim napadima", navodi list neimenovane sigurnosne izvore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙