FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Industrijska proizvodnja porasla devet posto

ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) -

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku ove godine veća je za 9 posto u usporedbi s ožujkom prošle godine, prvi su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Time je nastavljen rast industrijske proizvodnje - u veljači je, naime, prema istom mjesecu lani industrijska proizvodnja povećana 5,7 posto, dok je u siječnju njen rast iznosio 9 posto.

U prva tri ovogodišnja mjeseca industrijska je proizvodnja povećana osam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najviše je, za 13 posto, porasla proizvodnja u rudarstvu i vađenju, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast proizvodnje od 11 posto. Istodobno u opskrbi električnom energijom, plinom i vododm zabilježen je pad proizvodnje od 5,2 posto.

Unutar prerađivačke industrije, koja u ukupnoj hrvatskoj industriji sudjeluje s 79,33 posto, najveći rast u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec, zabilježen je u proizvodnji uredskih strojeva i računala, za 91,9 posto. Proizvodnja RTV i komunikacijskih aparata i opreme povećana je 52,8 posto, a značajno je porasla i proizvodnja strojeva i uređaja, za 28,5 posto.

Najveći pad, od 20,1 posto, zabilježen je u području reciklaže.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), industrijska proizvodnja najviše je povećana kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 34,2 posto. Proizvodnja kapitalnih proizvoda povećana je 23,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 9,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,4 posto, a energije za 0,3 posto.

Trend-indeks ukupne industrijske proizvodnje u ožujku je bio 0,8 posto veći u odnosu na veljaču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙