FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svi scenariji u igri nakon suspenzije rumunjskog predsjednika

ZAGREB/BUKUREŠT, 20. travnja 2007. (Hina) - Predsjednik rumunjskog Senata Nicolae Vacaroiu prijelazni je predsjednik, presudio je u petak Ustavni sud ocijenivši zakonitom supenziju predsjednika Traiana Basescua koji ne odustaje od povratka na dužnost, u čemu ga protivnici žele zakonom onemogućiti.
ZAGREB/BUKUREŠT, 20. travnja 2007. (Hina) - Predsjednik rumunjskog Senata Nicolae Vacaroiu prijelazni je predsjednik, presudio je u petak Ustavni sud ocijenivši zakonitom supenziju predsjednika Traiana Basescua koji ne odustaje od povratka na dužnost, u čemu ga protivnici žele zakonom onemogućiti.

Zastupnici rumunjskog parlamenta u kojem je oporba većina u četvrtak su izglasali 30-dnevnu suspenziju predsjednika Basescua zbog navodne zloporabe položaja o čemu treba organizirati referendum.

"Sud potvrđuje odluku parlamenta o suspenziji Traiana Basescua i podupire predsjednika parlamenta Nicolaea Vacaroiua za prijelaznog predsjednika", kazao je Acsinte Gaspar, jedan od sudaca, prenosi agencija Reuters.

U ranijoj presudi, koja nije bila obvezujuća, isti sud je odbacio optužbe obrazloživši da nema dokaza, podsjeća agencija AP.

Pet minuta nakon što ga je parlament suspendirao Basescu (55), je u četvrtak objavio da podnosi ostavku čime je omogućio da se raspišu novi izbori u roku od tri mjeseca na kojima bi se on opet kandidirao.

Tako je sve mogućnosti ostavio otvorenima poručivši sunarodnjacima sastanak "na biralištima", piše agencija France presse i napominje kako sada nije jasno hoće li se organizirati referendum u roku od 30 dana ili pak novi izbori u roku od tri mjeseca.

Agencija AP ističe da je gotovo nemoguće da birači na referendumu podrže Basescuovu smjenu jer je izuzetno omiljen.

Odluči li se Basescu za prijevremene predsjedničke izbore, njegovi protivnici na čelu s premijerom Calinom Popescuom Tariceanuom mogli bi ga spriječiti brzim donošenjem zakona kojim bi se suspendiranom predsjedniku zabranilo ponovno natjecanje.

"Pravila igre čini se, promijenjena su", komentirao je analitičar Catalin Avramescu ocijenivši "neprihvatljivim" premijerov prijedlog.

Europska komisija reagirala je u petak umirujućim riječima o krizi u Rumunjskoj pa je predsjednik EK Jose Manuel Barroso rekao da nije zabrinut te izrazio nadu da će se sve riješiti ustavnim sredstvima.

Nešto više zabrinutosti pokazao je povjerenik EK za pravosuđe i sigurnosti Franco Frattini kazavši da su "važni rezultati" te izrazio nadu da kriza neće usporiti "proces reformi".

U očekivanju pojašnjenja što će se dalje dogoditi mediji iznose hipoteze o mogućim kandidatima za predsjedničke izbore. Liberali i socijaldemokrati (oporba) koji stoje iza suspenzije Basescua, odbacili su mogućnost da njihovi predsjednici stranaka Tariceanu i Mircea Geoana (ministar vanjskih poslova) budu kandidati.

Izglednije je da će oporba predložiti zajedničkog kandidata koji bi mogao biti guverner Središnje banke Mugur Isarescu, koji se već natjecao na izborima 2002., ili bivši teniski prvak, a sada poslovni čovjek Ion Tiriac.

Predsjednik Basescu osvojio je srca svih ljudi svojim grubim šarmom i uveo je Rumunjsku u Europsku uniju, no sukob s premijerom počeo je lani oko povlačenja 600 rumunjskih vojnika iz Iraka što je zagovarao Tariceanu, a Basescu odbacivao.

Tariceanu je unajmio strane savjetnike kako bi poboljšao svoj imidž u javnosti no dosad Basescu, bivši pomorski kapetan, snažno privlači javno mišljenje.

"Ja sam kapetan duge plovidbe i ovo putovanje na dužnosti predsjednika bit će dugo", poručio je Basescu u četvrtak svojim pristašama.

No protivno popularnosti među Rumunjima, Basescu je postajao sve usamljeniji među političarima koji ga optužuju da proizvodi sukobe među političkim skupinama, da je koristio svoje ovlasti za špijunažu političara.

Čak i najbliži savjetnici napuštaju ga zbog njegova neuobičajenog stila, a sukob s premijerom degenerirao je u vrijeđanje, čak i farsu putem nacionalne televizije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙