FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državne nagrade i za medalje športaša u natjecanjima gluhih i športovima s tradicijom

ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada proširila je krug športaša i stručnih športskih osoba koje država novčano nagrađuje za osvojene medalje - uz olimpijske i paraolimpijske športove nagrade će ubuduće dobivati i osvajači medalja na natjecanjima gluhih i na natjecanjima u neolimpijskim športovima koji u Hrvatskoj imaju dulju tradiciju.
ZAGREB, 20. travnja 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada proširila je krug športaša i stručnih športskih osoba koje država novčano nagrađuje za osvojene medalje - uz olimpijske i paraolimpijske športove nagrade će ubuduće dobivati i osvajači medalja na natjecanjima gluhih i na natjecanjima u neolimpijskim športovima koji u Hrvatskoj imaju dulju tradiciju.

Iznosi pak nagrada za osvojene medalje ostaju nepromijenjeni, proizlazi iz Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska športska postignuća koja je, nakon objave u Narodnim novinama, ovih dana stupila na snagu.

Nova uredba zamjenjuje i dosadašnje odluke Vlade kojima je od 2003. bilo regulirano pitanje nagrađivanje športaša.

Uredbom je krug športaša koji će država nagrađivati proširen i na osvajače medalja na Olimpijskim igrama gluhih, svjetskim i europskim prvenstvima gluhih u seniorskim kategorijama.

Krug je proširen i na osvajače zlatnih medalja u neolimpijskim športovima koji u Hrvatskoj imaju dulju tradiciju, a izričito su navedeni: automobilizam, boćanje, daljinsko plivanje, karate, kickboxing, kuglanje, motociklizam, orijentacijsko trčanje, padobranstvo, planinarsko skijanje, ragbi i športsko penjanje.

Zlato na svjetskim seniorskim prvenstvima u tim športovima država bi nagrađivala sa 60 tisuća kuna u pojedinačnim športovima, odnosno 50 tisuća svakom športašu u ekipnim športovima, a na europskim sa 35, odnosno 30 tisuća kuna.

Nešto umanjen iznos od toga, odnosno 70 posto tih nagrada predviđeno je za sportaše i športske ekipe u slučajevima kada športsko postignuće ima osobitu međunarodnu vrijednost i značaj, a odluku o nagradama u tim iznimnim slučajevima donosila bi Vlada.

Uredbom je također precizirano nagrađivanje i osvajača medalja u športovima koji imaju svjetsko, odnosno europsko prvenstvo svake godine, u atletici na dvoranskim svjetskim ili europskim prvenstvima, te u plivanju na svjetskim i europskim prvenstvima u malim bazenima.

Zlato, srebro ili bronca na tim natjecanjima nagrađivalo bi se s polovicom iznosa predviđenog za nagrade na prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim športovima i disciplinama.

A iznosi za medalje na tim natjecanjima se ne mijenjaju, pa bi i dalje na europskim prvenstvima i europskim prvenstvima po IPC sustavu u seniorskim kategorijama i europskim prvenstvima gluhih u seniorskim kategorijama osvajači zlatnih medalja bili nagrađeni sa 70 tisuća kuna u pojedinačnim, a svaki športaš u ekipnom športu sa 60 tisuća kuna, osvajači srebrnih medalja sa 40, odnosno 25 tisuća kuna, a brončanih sa 30, odnosno 25 tisuća kuna.

Iznosi od 120 do 35 tisuća kuna predviđeni su za osvačaje medalja na svjetskim prvenstvima, svjetskim prvenstvima po IPC sustavu u seniorskim kategorijama, Davis i Federation cup natjecanjima u tenisu, Invacare world team cup u tenisu u invalidskim kolicima, te svjetskim prvenstvima gluhih u seniorskim kategorijama.

Najviši iznosi nagrada predviđeni su za osvajače zlatnih medalja na Olimpijskim, Paraolimpijskim, a od sada i Olimpijskim igrama gluhih i oni bi se nagrađivali sa 208 tisuća kuna u pojedinačnim športovima, dok će 169 tisuća kuna dobiti svaki športaš u ekipnim športovima, srebrna medalja nagrađivat će se sa 130, odnosno 91 tisuću kuna, a brončana sa 91, odnosno sa 71,5 tisuća kuna.

Uredbom je regulirano i novčano nagrađivanje trenera i stučnih športskih osoba, te postupak predlaganja za nagradu.

Prema podatcima Ministarstva financija, iz državnog je proračuna za nagrađivanje športaša u 2005. utrošeno 2,5 milijuna kuna, 2006. nešto više od dva milijuna kuna, a u ovoj je godini osigurano 2,5 milijuna kuna.

Do kraja ožujka ove godine država je već športašima za osvojene medalje isplatila 80 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙