FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić za uspostavu regionalnog energetskog raskrižja u RH

OHRID, 20. travnja 2007. (Hina) - Cilj nove hrvatske energetske strategije bit će uspostava tzv. regionalnog energetskog raskrižja u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Stjepan Mesić u petak u Ohridu na energetskom summitu zemalja jugoistočne Europe.
OHRID, 20. travnja 2007. (Hina) - Cilj nove hrvatske energetske strategije bit će uspostava tzv. regionalnog energetskog raskrižja u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Stjepan Mesić u petak u Ohridu na energetskom summitu zemalja jugoistočne Europe.

"Suvremeni procesi koncentracije, najprije naftne industrije, a potom plinske i elektroenergetske, pokazuju svu osnovanost razmatranja uvjeta i rokova za uspostavu tzv. 'regionalnog energetskog raskrižja' u Republici Hrvatskoj. To je strategija za koju se zalažem", rekao je predsjednik Mesić.

"Hrvatska sama nema dovoljno izvora i mi moramo učiniti sve da dobijemo energente. A to možemo jedino ako surađujemo u regiji", rekao je Mesić nakon prvoga dijela summita.

Hrvatski je predsjednik najavio energetski summit šefova država 23. i 24. lipnja u Zagrebu, na kojem će dodatno razmijeniti mišljenja sa šefovima država jugoistočne Europe.

"Neke zemlje regije imaju više, neke manje, ali svima nedostaje financijskih sredstava da bi aktivirale te izvore. Zato smo se našli ovdje, zato ćemo se naći i u Zagrebu, da bismo razgovarali o financiranju izvora, jer bez energenata nema ni razvoja", rekao je Mesić.

Diverzifikacija i sigurnost opskrbe na dulji rok glavni su ciljevi energetske strategije Europske unije u osiguravanju dovoljnih količina svih oblika energije, ali deregulacija tržišta energentima i privatizacija kompanija u sektoru energetike mora se obaviti tako da sve zemlje zadrže suverenitet nad tim ključnim dijelom nacionalnog gospodarstva, dodao je.

Ohridski je summit dodatni poticaj regionalnoj suradnji u energetici, rekao je Mesić i podsjetio da je početkom ovog mjeseca u Zagrebu potpisana "Ministarska deklaracija" između Rumunjske, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije u vezi s paneuuropskim naftovodom za tranzit nafte iz kaspijskog područja od rumunjske luke Constante do Trsta (PEOP).

"Već ovog mjeseca pokrenut ćemo službene pregovore sa Slovenijom i Italijom o modificiranoj verziji projekta DružbAdria, koji smatramo komplementarnim projektu Paneuropskog naftovoda", najavio je Mesić.

Mesić je tijekom summita u Ohridu održao i bilateralne susrete sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i makedonskim Brankom Crvenkovskim. "Bilateralna je suradnja manje-više dobra sa svim zemljama regije, a regiju opterećuje jedino pitanje brzine rješavanja kosovskoga pitanja", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik s makedonskim i srpskim kolegom razgovarao i o regionalnoj suradnji. "Razgovarali smo o tome na koji način vezati financijska sredstava europskih fondova za razvoj infrastrukture u cijeloj regiji", rekao je.

Ohridski energetski summit, na kojem su sudjelovali i predsjednici Albanije i Crne Gore, potpredsjednik Bugarske te predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine, završit će u petak usvajanjem zajedničke deklaracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙