FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeno razminiranje iločkog područja

ILOK,18. travnja 2007.(Hina) - Na završetku razminiranja na iločkom području, na kojemu je pod minama bilo nešto više od jednog četvornog kilometra, danas je u vinogradima Pajzoš nedaleko od Bapske održana prigodnom svečanost.
ILOK,18. travnja 2007.(Hina) - Na završetku razminiranja na iločkom području, na kojemu je pod minama bilo nešto više od jednog četvornog kilometra, danas je u vinogradima Pajzoš nedaleko od Bapske održana prigodnom svečanost.

Uz predstavnike Vukovarsko-srijemske županije, grada Iloka i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), na svečanosti su bili i američki veleposlanik Robert A. Bradtke, austrijska veleposlanica Helga Konrad te voditelj Misije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

Zahvalivši američkoj i austrijskoj vladi te Europskoj komisiji na potpori u razminiranju, ravnatelj HCR-a Otto Jungwirth izvijestio je da je u razminiranje iločkoga područja uloženo 1,4 milijuna eura. Provedba toga projekta financirana je i iz državnog proračuna Republike Hrvatske te donatorskim sredstvima američke nevladine udruge "Roots of Peace", naveo je Jungwirth.

Po njegovim riječima, na području Republike Hrvatske pod minama je još oko tisuću četvornih kilometara koji se prostiru na području 12 županija, odnosno 116 gradova i općina, u kojima živi oko 800.000 stanovnika.

U minskim incidentima u Hrvatskoj do sada je stradalo 1888 osoba, od kojih 470 smrtno, naveo je Jungwirth podsjetivši da će u ovoj godini u razminiranje biti uloženo oko 300 milijuna kuna od kojih su 55 posto sredstva državnog proračuna dok preostali iznos čine sredstva donatora i investitora.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pod minama je 80 četvornih kilometara, a ove godine u toj bi se županiji trebalo očistiti 3,5 četvornih kilometara minski sumnjivih površina.

Američki veleposlanik u RH Robert A. Bradtke rekao je da će njegova zemlja, svjesna opasnosti koje mine predstavljaju za ljude i gospodarstvo, i dalje potpomagati razminiranje u Hrvatskoj.

Napomenuo je da su za potrebe razminiranja u RH Sjedinjene Američke Države do sada donirale 80 milijuna dolara dok će u ovoj godini donirati još 2 milijuna dolara.

Austrijska veleposlanica u RH Helga Konrad podsjetila je na povijesne veze Austrije i Hrvatske, izrazivši nadu da će ove dvije države postati partneri i u Europskoj uniji.

"Europska komisija do sada je u razminiranje u RH uložila više od 10 milijuna eura, a uzmemo li u obzir i članice EU, to je više od 22 milijuna eura", istaknuo je voditelj Misije Europske komisije u RH Vincent Degert poručivši da će Europska komisija i dalje podržavati projekte razminiranja u Hrvatskoj, poglavito one koji vode prema ekonomskom razvoju.

Sudionici svečanosti također su, u pratnji upravitelja iločke Šumarije Žarka Lončara, obišli vinograde na Pajzošu koji se prostiru na oko 84 hektara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙