FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF najavio nastavak snažnog gospodarskog rasta u svijetu u 2007. i 2008.

WASHINGTON,11. travnja(Hina) - Međunarodni monetarni fond (IMF) ocijenio je u srijedu da globalno gospodarstvo i dalje ima dobre izglede na nastavak robustnog rasta u 2007. i 2008. godini, po stopi od 4.9 posto, što je za oko pola postotka manje nego u prošloj godini.
WASHINGTON,11. travnja(Hina) - Međunarodni monetarni fond (IMF) ocijenio je u srijedu da globalno gospodarstvo i dalje ima dobre izglede na nastavak robustnog rasta u 2007. i 2008. godini, po stopi od 4.9 posto, što je za oko pola postotka manje nego u prošloj godini.

Dok gospodarstvo SAD usporava više nego što se ranije očekivalo, najviše zbog pada cijena i drugih teškoća na stambenom tržištu, s predviđenom stopom rasta od 2.2 posto u ovoj godini (3.3 posto 2006.), prelijevanje učinaka tog usporavanja je ograničeno, rast u svijetu je održan a inflacijski rizici su umjereni, ocijenio je MMF u svom polugodišnjem Globalnom ekonomskom pregledu objavljenom u srijedu u Washingtonu.

Popuštanje rasta očekuje se i u eurozoni, dijelom kao odraz postupnog povlačenje monetarnih prilagodbi i daljnje fiskalne konsolidacije. U Japanu, rast će se nastaviti istim tempom kao i u 2006., predviđa MMF.

Očekuje se da će nova tržišta i zemlje u razvoju nastaviti snažan rast, iako nešto sporiji nego u 2006. Tim će gospodarstvima nastaviti koristiti globalno povoljni financijski uvjeti i visoke cijene sirovina.

Na novim tržištima Europe, ekonomska politika mora minimalizirati opasnost povezanu s velikim deficitom platne bilance i brzim rastom kredita, upozorava, među ostalim, MMF.

Kinesko gospodarstvo nastavit će s brzim rastom u 2007. i 2008., iako nešto sporije nego u 2006. a Indija će također nastaviti brzi rast. Zemlje bogate sirovinama trebale bi nastaviti prosperirati, navodi se u izvješću.

MMF navodi kako se mnoga nova tržišta i zemlje u razvoju suočavaju s izazovom održavanja stabilnih makroekonomskih i financijskih uvjeta suočene sa snažnim priljevom od vanjskotrgovinske razmjene.

U izvješću se također ocjenjuje kako će glavne središnje banke biti suočene s različitim izazovima u vođenju monetarne politike, koji odražavaju njihove različite pozicije u ekonomskim ciklusima i stupanj inflacijskog pritiska na njihova gospodarstva.

Pritom se ističe kako se pristup američke središnje banke FED sa zadržavanjem istih kamatnih stopa čini primjerenim za sada. U eurozoni, s predviđenim okvirima rasta, povećanje kamatnih stopa na 4 posto do ljeta čini se zajamčeno, dok za Japan MMF navodi kako monetarne prilagodbe treba uklanjati postupno na temelju dokaza koji potvrđuju rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙