FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razmjena zarobljenika dominirat će sastankom Abas-Olmert

ZAGREB, 11. travnja 2007. (Hina) - Nedjeljnim sastankom izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa trebalo bi dominirati pitanje razmjene palestinskih zatvorenika za izraelskog vojnika Gilada Shalita o kojemu dvije strane nisu postigle suglasnost.
ZAGREB, 11. travnja 2007. (Hina) - Nedjeljnim sastankom izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa trebalo bi dominirati pitanje razmjene palestinskih zatvorenika za izraelskog vojnika Gilada Shalita o kojemu dvije strane nisu postigle suglasnost.

Palestinski premijer Ismail Hanija izrazio je u srijedu spremnost pregovarati o popisu palestinskih zarobljenika koje bi Izrael trebao razmijeniti za Shalita, no izraelski ministar obrane Amir Peretz izjavio je da i ti pregovori imaju "svoje granice", prenose agencije France presse i Reuters.

"U svim pregovorima postoje granice", izjavio je ministar Peretz za javni radio i dodao da će izraelska vlada "iskoristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju" da bi u Izrael vratila Gilada Shalita i vojnike koje je ljeti 2006. zarobio libanonski šijitski pokret Hezbollah.

Shalita je prije deset mjeseci u pojasu Gaze zarobila skupina naoružanih Palestinaca, podsjeća agencija France presse.

"Izrael je glavna zapreka postizanju sporazuma o razmjeni zarobljenika. Svojim stajalištem Izrael pokazuje da ne želi oslobađanje Gilada Shalita i ne želi sporazum", reagirao je na izraelsku izjavu Gazi Hamad, glasnogovornik palestinskog premijera Ismaila Hanije.

Izrael je u utorak izrazio "razočarenje" popis zarobljenika koje Palestinci predlažu za razmjenu.

U nedjelju je visoki izraelski dužnosnik, govoreći pod zaštitom anonimnosti, rekao da je na popisu mnogo Palestinaca koji su "okrvavili ruke", napadima na izraelske vojnike ili građane.

Agencija Reuters napominje da je izraelska vlada izbjegla potpuno odbaciti popis i pokazala spremnost za pregovore uz pomoć egipatskih posrednika.

Razgovori planirani za nedjelju bit će prvi takav susret Olmerta i Abasa otkako su dvije strane u ožujku dogovorile, tijekom posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice, da će se redovito sastajati svaka dva tjedna.

U znak dobre volje prema Palestincima, sastanak bi se mogao održati na Zapadnoj obali u gradu Jerihonu, iako je Olmertov ured napomenuo da konačna odluka još nije donesena.

Olmert tvrdi da su sudbina vojnika Shalita te palestinski kabinet, u kojemu uz članove Fataha, pokreta predsjednika Abasa sjede i članovi radikalnog pokreta Hamasa koji odbija priznati postojanje dražve Izraela, znak da nikakav stvarni napredak prema proglašenju palestinske države nije učinjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙