FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 11. travnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

WASHINGTON - U postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Srbija je zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992-95., učinivši tom najvišem sudu UN-a nedostupnim dio transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, uz odobrenje Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), piše The New York Times. U proljeće 2003., za vrijeme suđenja Slobodanu Miloševiću, stotine dokumenata stiglo je u ICTY s oznakama "Obrana. Državna tajna. Strogo povjerljivo". Pošiljka je sadržavala transkripte ratnih sastanaka jugoslavenskih političkih i vojnih čelnika i obećavala je najbolji unutrašnji uvid u ulogu Srbije u ratu u BiH, piše NY Times u broju od ponedjeljka. No postojala je "kvaka". Srbija je pribavila odobrenje ICTY-a da dijelovi toga arhiva ostanu nedostupni javnosti.

LONDON - Uloga Velike Britanije u Iraku ozbiljno je narušila njezine kapacitete da zaustavi ratne zločine i kršenja ljudskih prava u ostalim dijelovima svijeta, tvrdi u srijedu humanitarna udruga Oxfam pozivajući se na anketu prema kojoj polovica Britanaca taj rat smatra neetičnim. Osvrćući se na vanjsku politiku premijera Tonya Blaira u posljednjih deset godina, ta udruga smatra da bi njegov nasljednik - za kojeg mnogi smatraju da bi mogao biti sadašnji ministar financija Gordon Brown - morao moći suprotstaviti se i vlastitim saveznicima ukoliko krše ljudska prava. Prema istraživanju udruge, njezini aktivisti u ratnim područjima izvješćuju o sve većem animozitetu prema Britaniji zbog njezine politike dvostrukih mjerila.

LONDON - Ujedinjeni narodi razmatraju mogućnost održavanja sastanka na visokoj razini o klimatskim promjenama a koji bi urodio održavanjem svjetskog summita do 2009., kazao je u srijedu za Financial Times glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Susret na visokoj razini, s ministrima i drugim visokim dužnosnicima, "najpraktičniji je i najrealističniji pristup", kazao je Ban. Prema njegovim riječima, susret bi se održao u rujnu u New Yorku, na marginama Opće skupštine, i "dao bi jasne smjernice za sastanak u prosincu na Baliju, (konferenciju UN-a o klimatskim promjenama)". Ukoliko se rujanski sastanak pokaže uspješnim, kazao je Ban, "poslije bi se raspravljalo o sastanku na vrhu posvećenom klimi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙