FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP predstavio svoju strategiju razvoja zdravstva

ZAGREB, 10. travnja 2007. (Hina) - SDP je danas predstavio svoju strategiju razvoja zdravstva, a zamjenica predsjednika stranke Željka Antunović je kao cilj strategije istaknula sveobuhvatno, solidarno i svima dostupno zdravstvo.
ZAGREB, 10. travnja 2007. (Hina) - SDP je danas predstavio svoju strategiju razvoja zdravstva, a zamjenica predsjednika stranke Željka Antunović je kao cilj strategije istaknula sveobuhvatno, solidarno i svima dostupno zdravstvo.

Antunović je, na predstavljanju strategije, ustvrdila da se zdravstvena politika sadašnje HDZ-ove vlasti svodi na prebacivanje troškova s države na pacijente, što je, ističe, SDP-u neprihvatljivo.

Zauzela se da povećane troškove zdravstva preuzme država, i to na načelu solidarnosti zdravih prema bolesnima i bogatih prema siromašnima, ocijenivši da se boljom organizacijom, uz iste troškove, može osigurati kvalitetnija i dostupnija zdravstvena zaštita.

Predsjednik stranačkog Savjeta za zdravstvo Rajko Ostojić je kao najveće probleme istaknuo nepovezanost sadašnjeg zdravstvenog sustava i prezaduženost zdravstvenih ustanova.

Ostojić smatra da su zdravstvene ustanove izložene pritisku "tržišnog poslovanja", u kojem je pacijent postao "izvor prihoda".

Upozorio je da su liječnici i medicinske sestre opterećeni različitim administrativnim poslovima, zbog čega se premalo pacijenata zbrinjava u domovima zdravlja, a njihov posao dijelom preuzimaju ambulate hitne pomoći, koje su, pak, zbog toga postale preopterećene.

Sveobuhvatno, solidarno i svima dostupno zdravstvo SDP-ovci namjeravaju osigurati, među ostalim, ukidanjem administrativne pristojbe od 10 kuna koju pacijenti plaćaju za pregled, uputnicu ili recept, te povratkom na koncept javnog zdravstva, u kojem bi domovi zdravlja zbrinjavali 80 posto pacijenata.

Zalažu se i za preustroj sekundarne zdravstvene zaštite, koja bi se financirala po dijagnostičkim postupcima, za informatizaciju bolnica te preustroj i umrežavanje HZZO-a i HZJZ-a u jedinstveni zdravstveni sustav.

Sanitetni prijevoz odvojili bi od hitne medicinske pomoći, reorganizirali hitne prijame u bolnicama te osigurali hitnu pomoć za otoke i autoceste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙