FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks i Rončević posjetili Kopački rit

KOPAČEVO, 9. travnja (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks danas je u Parku prirode Kopačkome ritu najavio da će potaknuti da se toj ustanovi nabavi uređaj za rano otkrivanje požara.
KOPAČEVO, 9. travnja (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks danas je u Parku prirode Kopačkome ritu najavio da će potaknuti da se toj ustanovi nabavi uređaj za rano otkrivanje požara.

Nakon sastanka s ravnateljicom Parka prirode Biserkom Višticom, na kojem su bili i ministar obrane Berislav Rončević i ostali dužnosnici, a u kojem se upoznao s posljedicama nedavnog požara, Šeks je rekao da će policija kriminalističkom obradom utvrditi je li požar bio podmetnut.

"U razgovoru s ravnateljicom uvjerili smo se da su sve službe u Parku prirode promptno i učinkovito djelovale kada je požar izbio. Postoji potreba za nabavom uređaja za rano otkrivanje požara i pokrenut ćemo inicijativu da se ti uređaji što prije nabave kako bi se, u mogućim ponovljenim situacijama, požar što prije otkrio i suzbio", rekao je Šeks.

Zamoljen da komentira informacije o navodnome sporom dolasku protupožarnog helikoptera i kanadera, ministar Rončević je rekao kako, prema proceduri, o uporabi snaga odlučuje operativno vatrogasno zapovjedništvo. Dodao je da su kanaderi, helikopteri i posade spremni za takve akcije i kako "nema bojazni za protupožarnu sezonu".

Mi smo zahtjev dobili u petak u 14,05 sati, a u tom su trenutku kanader i helikopter već bili na putu prema Slavoniji. Čuli smo za požar i pripremili se, tako da su krenuli i prije zaprimljenog zahtjeva, ustvrdio je Rončević.

Također je rekao da je iz procedure isključena mogućnost da o uporabi snaga u takvim situacijama odlučuju ministri. Ta je mogućnost, ustvrdio je, postojala 2003. godine, "kada su Željka Antunović i Šime Lučin valjda osobno zapovijedali, pa je izgorjelo pola Hrvatske".

"Mi smo skratili proceduru i potrebno je uputiti zahtjev na vrijeme, a posade i tehnika Hrvatskoga ratnog zrakopolovstva su spremni", dodao je ministar Rončević.

Zračna potpora krenula je i prije nego što je službeno zatražena od glavnoga vatrogasnog zapovjedništva, čim je stigla dojava o požaru, rekao je Šeks.

Ravnateljica Vištica izvijestila je da je vatra zahvatila oko 640 hektara. Dodala je da se preciznija izvješća o šteti tek očekuju te kako je sada najvažnije da se priroda obnovi te da se životinje vrate na gniježđenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙