FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran brani svoje pravo da proizvodi atomsko gorivo

ZAGREB, 8. travnja 2007. (Hina) - Iran je u nedjelju objavio da neće raspravljati o svom "očitom pravu" na gospodarenje ciklusom proizvodnje nuklearnog goriva, ali da je otvoren za pregovore koji bi umirili Zapad da njegovi atomski planovi nisu namijenjeni za proizvodnju nuklearne bombe.
ZAGREB, 8. travnja 2007. (Hina) - Iran je u nedjelju objavio da neće raspravljati o svom "očitom pravu" na gospodarenje ciklusom proizvodnje nuklearnog goriva, ali da je otvoren za pregovore koji bi umirili Zapad da njegovi atomski planovi nisu namijenjeni za proizvodnju nuklearne bombe.

Glasnogovornik ministarstva obrane Mohamad Ali Hoseini je kazao da je vojska Islamske Republike potpuno spremna za obranu zemlje i da je Irana potpuno spreman za bilo kakav mogući "vojni udar".

Hoseini je kazao da je glavni iranski pregovarač Ali Larijani u stalnom kontaktu s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom kako bi riješili spor koji je naveo UN da nametne Iranu sankcije.

No, istaknuo je da Iran neće raspravljati o onome što prema međunarodnom pravu smatra svojim pravom, naime o obogaćivanju urana.

"Pregovori trebaju imati svrhu i očito pravo Irana neće biti tema razgovora. Želimo pregovore bez preduvjeta kako bi se uklonile dvosmislenosti i kako bismo uvjerili druge strane da tu tehnologiju nećemo koristiti u vojne svrhe" kazao je Hoseini.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad namjerava u ponedjeljak posjetiti postrojenje Natanz gdje se obogaćuje uran, a tada planira objaviti "dobre vijesti" o iranskom atomskom planu, najavio je Hoseini.

Na pitanje što bi Ahmadinedžad mogao objaviti, Hoseini je odgovorio: "Ako pričekate 24 sata, saznat ćete".

On je govorio i o iranskim diplomatima zatočenima u Iraku te je odbacio povezanost između tog pitanja i zarobljavanja 15 britanskih vojnika.

"Pitanje zarobljavanja diplomata u Iraku je međunarodno ilegalni čin kojeg su izvele SAD, a što se tiče drugog pitanja, tu se zapravo radilo o ilegalnom prelaženju britanskih snaga u iranske teritorijalne vode koje je riješeno dogovorom a oslobađanje je bilo znak dobre volje Irana", rekao je Hosieni.

Osvrnuo se i na francuskog istraživača Stephanea Dudignona koji je zatočen protiv svoje volje u Iranu te je izrazio nadu u njegovo brzo oslobađanje.

"Kao što znate, on nije uhićen. Radio je nešto suprotno ciljevima svog putovanja. Uzeta mu je putovnica i unatoč praznicima zbog iranske nove godine dužnosnici rade svoj posao i nadamo se da će taj problem biti brzo riješen", kazao je Hoseini.

Dudoignon, stručnjak za suvremeni islam u srednjoj Aziji, koji se interesira za sunitsku manjinu u Iranu, uhićen je 30. siječnja dok je fotografirao vjersku procesiju u pokrajini Sistan-Baludžistan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙