FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zadar-Centar

ZAGREB, 5. travnja 2007. (Hina) - Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zadar-Centar, kojim će se riješiti pročišćavanje vode za 100.000 stanovnika Zadra, vrijedan 70 milijuna kuna, potpisan je danas u Hrvatskim vodama.
ZAGREB, 5. travnja 2007. (Hina) - Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zadar-Centar, kojim će se riješiti pročišćavanje vode za 100.000 stanovnika Zadra, vrijedan 70 milijuna kuna, potpisan je danas u Hrvatskim vodama.

Ugovor su potpisali direktor "Hrvatskih voda - Jadranskog projekta" Dinko Polić, direktor zadarskog komunalnog poduzeća "Odvodnja" d.o.o. Grga Peronja te Dean Pavlak i Peter Meixner, predstavnici njemačkog građevinskog konzorcija "Zueblin/ Passavant Roediger".

Potpisivanju ugovora nazočili su i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, državna tajnica njemačkog Saveznog ministarstva zaštite okoliša Astrid Klug, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac i zadarski gradonačelnik Živko Kolega.

Dogradnja kanalizacijskog sustava u Zadru provodi se u sklopu "Jadranskog projekta" koji su pokrenule Hrvatske vode u suradnji s Vladom. U realizaciju tog desetogodišnjeg projekta uključila se i Svjetska banka, a ukupno procijenjeni troškovi realizacije iznose oko 280 milijuna eura.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek rekao je da su danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković i državna tajnica njemačkog ministarstva zaštite okoliša Astrid Klug potpisali Deklaraciju, odnosno Zajedničku izjavu o suradnji na području zaštite voda između njemačkog Ministarstva okoliša, zaštite prirode i sigurnosti reaktora i hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Hrvatske i njemačke tvrtke udružit će se i zajednički nastupiti u vodno-gospodarskim aktivnostima, rekao je Krmek.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda dio je cjelovitog sustava javne odvodnje Zadra i njime će se do kraja 2008. riješiti pročišćavanje voda za 100 tisuća stanovnika. Uređaj obuhvaća 80 posto stambenih površina i 80 posto radnih prostora grada. Izvođač radova je njemački konzorcij "Zueblin/ Passavant Roediger" koji je udovoljio svim zahtjevima iz natječajne dokumentacije te ponudio najnižu cijenu izvođenja radova.

Ministar Kalmeta istaknuo je da je potpisivanje ugovora veliki iskorak, jer ćemo izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trajno riješiti problem zaštite mora i Zadarskog kanala. Naglasio je da ova Vlada od početka veliku pozornost posvećuje zaštiti okoliša, kako bi ga sačuvala za buduće generacije i za razvitak turizma.

"Taj projekt omogućava da našoj djeci ostavimo lijepo i bistro more", rekao je Kalmeta.

Državna tajnica Astrid Klug istaknula je da Njemačka želi Hrvatskoj na njenom putu u EU pružiti potpunu podršku.

"Hrvatska je iznimno bogata vodama te ima veliko iskustvo u kvalitetnom upravljanju vodama, pa stoga želimo podržati Hrvatsku u njenim nastojanjima da sačuva to bogatstvo za generacije koje dolaze. Ovo je veliki korak naprijed u približavanju Hrvatske standardima EU koji se odnose na kakvoću okoliša u lokalnim zajednicama", izjavila je Klug.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙