FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan sporazum o suradnji HBOR-a i francuske UBAF

ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 3. travnja 2007. (Hina) -

U cilju približavanja tržišta arapskih zemalja hrvatskim izvoznicima, predsjednici uprava Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i francuske banke za poticanje međunarodne trgovine sa zemljama arapskog svijeta Union de Banques Arabes et Francaises (UBAF) potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji te najavili skoro otvaranje regionalnog ureda UBAF-a u Zagrebu.

Suradnja ovih dviju institucija započeta je još 2005., sudjelovanjem predstavnika UBAF-a na HBOR-ovoj konferenciji o izvozu, a krajem prošle godine, prema riječima predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva, organiziran je i niz sastanaka s hrvatskim izvoznicima zainteresiranima za poslovanje s arapskim zemljama, što je bio i temelj danas potpisanog Sporazuma.

Među tim su tvrtkama, rekao je Kovačev, bili primjerice Končar, Geofizika, Pastor, Ingra, Kraš, TŽV Gredelj i dr.

Sporazumom su predviđena temeljna područja suradnje i razmjene informacija na zajedničkim projektima HBOR-a i UBAF-a kroz financiranje i sufinanciranje izvoza te intenzivnije razmjene iskustava i znanja.

Njime se, istaknuo je Kovačev, stvaraju pretpostavke za značajniji iskorak hrvatskih gospodarstvenika na tržišta Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Perzijskog zaljeva te Kine, na kojima su hrvatski poduzetnici već i prisutni, ali nedovoljno obzirom na potencijal tih područja.

UBAF je francuska banka čiji je osnovni cilj poticanje i financiranje međunarodne trgovine sa zemljama arapskog svijeta. Dioničari su francuska banka Calyon i najvažnije financijske ustanove arapskih zemalja. Udio Calyona je 44 posto, a 22 arapske zemlje, članice Arapske lige, posjeduju 56 posto, i to putem svojih centralnih banaka, ministarstava financija ili velikih državnih banaka.

Aktivnosti UBAF-a pretežno čine financiranje trgovine, projektno financiranje, islamsko bankarstvo i aktivnosti na tržištu kapitala, a prema riječima predsjednika Uprave UBAF-a Patricka Legaita, jedina područja za koje banka nije zainteresirana su ulaganja u nekretnine i hotelijerstvo.

Sjedište UBAF-a je u Parizu, a banka ima ispostave u Aziji (Tokio, Osaka, Hong-Kong, Seul i Singapur) te predstavništvima u arapskim zemljama (Dubai, Kairo, Alžir i Taipei).

Legait je pak za rujan ove godine najavio otvaranje UBAF-ovog predstavništva u Zagrebu, pod uvjetom dobivanja odobrenja Hrvatske narodne banke, s čijim su se predstavnicima susreli tijekom jučerašnjeg dana.

Kako je pojasnio, ovaj će ured pokrivati područje od Poljske do Turske, odnosno Hrvatske do Ukrajine i Kazahstana, a Zagreb je odabran zbog odlične pozicije u središtu te regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙