FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SP u plivanju: Posljednjeg dana još dva svjetska rekorda

MELBOURNE, 1. travnja 2007. (Hina) - Posljednjeg dana SP u plivanju u Melbourneu pala su još dva svjetska rekorda, postavili su ih reprezentativci SAD-a Michael Phelps i 17-godišnja Katie Hoff.
MELBOURNE, 1. travnja 2007. (Hina) - Posljednjeg dana SP u plivanju u Melbourneu pala su još dva svjetska rekorda, postavili su ih reprezentativci SAD-a Michael Phelps i 17-godišnja Katie Hoff.

Pobjedom na 400m mješovito Michael Phelps (21) je osvojio sedmu zlatnu medalju na SP u Melbourneu. Phelps je pobijedio na 400m mješovito s vremenom 4:06.22 minute, te je za dvije sekunde i četiri stotinke popravio svjetski rekord, kojeg je postavio na OI u Ateni 2004.

Sedmim zlatom Phelps je nadmašio rekord Iana Thorpea, koji je na SP 2001. osvojio šest zlatnih medalja. Nažalost, Phelps je ostao bez očekivanog osmog zlata, jer je američka štafeta 4x100 mješovito diskvalificirana u današnjim kvalifikacijama. Amerikanci su bili ogromni favoriti za zlato u štafeti, no glupost je napravio delfinaš Ian Crocker koji je u trećoj izmjeni skočio u vodu prije negoli je prsaš Scott Usher dotaknuo bazen. Inače, Crocker je jučer izgubio od Phelpsa u finalu discipline 100m leptir za minornih pet stotinki.

Sa osmim zlatom Phelps bi nadmašio rekord legendarnog Marka Spitza, koji je na OI 1972. osvojio sedam zlatnih odličja.

Uz sedam zlatnih medalja, Phelps je na SP u Melbourneu postavio četiri svjetska rekorda u pojedinačnim disciplinama (200 i 400 metara mješovito, 200m delfin i 200m slobodno), te je sudjelovao u obaranju svjetskog rekorda američke štafete na 4x200 slobodno.

Katie Hoff je do zlata na 400m mješovito došla plivajući 4:32.89 minute, te je za 70 stotinki popravila svjetski rekord, kojeg je na OI 2000. postavila Ukrajinka Jana Kločkova.

Katie Hoff je u Melbourneu osvojila zlato i na 200m mješovito, te je postala prva plivačica koja je osvojila duplu krunu u mješovitim disciplinama na dva uzastopna svjetska prvenstva. Inače, Hoff je u prošlosti trenirala zajedno sa Phelpsom.

Australka Libby Lenton (22) izjednačila je rekord Amerikanke Tracey Caulkins po broju osvojenih zlatnih medalja na jednom svjetskom prvestvu. Pobjedom na 50m slobodno Libby Lenton osvojila je peto zlatno odličje u Melbourneu.

Na 1500m slobodno za muškarce slavio je 19-godišnji Poljak Mateusz Sawrymowicz, koji je tako prekinuo dugogodišnju vladavinu Australca Granta Hacketta u ovoj disciplini. Hackett je bio tek sedmi u današnjem finalu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙