FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjesec dana prije početka suđenja "Gotovina i drugi" niz neriješenih pitanja

ZAGREB, 30. ožujka 2007. (Hina) - Nešto više od mjesec dana prije početka haškog suđenja trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, zakazanog za 7. svibnja, neriješeno je niz pitanja od sudbine troje branitelja u predmetu do odgovora tužiteljstva na dio prigovora obrane na optužnicu.
ZAGREB, 30. ožujka 2007. (Hina) - Nešto više od mjesec dana prije početka haškog suđenja trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, zakazanog za 7. svibnja, neriješeno je niz pitanja od sudbine troje branitelja u predmetu do odgovora tužiteljstva na dio prigovora obrane na optužnicu.

Žalbeno vijeće tek treba donijeti odluku o sudbini Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića koji se žalio na odluku prvostupanjskog vijeća o isključivanju iz predmeta zbog sukoba interesa. Žalba je upućena prije deset dana, a žalbeno vijeće nema rok za donošenje te odluke. O njoj se prije tri dana očitovalo tužiteljstvo koje je podržalo odluku raspravnog vijeća o isključivanju Šeparovića optužujući istodobno i Šeparovića i Markača da su sami stvorili problem jer su potrošili vrijeme na žalbe umjesto da se u predmet odmah uveo novi odvjetnik.

"Unatoč upozorenjima na mogućnost sukoba interesa još u travnju 2006. Šeparović, uz Markačevu potporu, odbio se povući kao branitelj podnoseći umjesto toga žalbe na odluke raspravnog i žalbenog vijeća i na zaključke tijela Udruženja branitelja ICTY-a", napisalo je tužiteljstvo.

Problem nastao isključivanjem Šeparovića dodatno je zakompliciran time što general Mladen Markač još nije pronašao drugog odvjetnika do 30. ožujka - roka kojeg mu je dalo sudsko vijeće te je stoga u petak zatražio odgodu početka suđenja do jeseni, odnosno za šest mjeseci kao i novi rok do kojeg mora pronaći novog branitelja.

U podnesku raspravnom vijeću on je napisao da je kontaktirao nekoliko odvjetnika u Hrvatskoj koji su svi odbili zastupanje zbog toga što nema dovoljno vremena ni za pripremu za Markačevo suđenje, a ni za dovršetak poslova koje imaju u Hrvatskoj.

Do početka suđenja raspravno vijeće mora donijeti i odluku o potencijalnom sukobu interesa dvoje Čermakovih branitelja na koji je ukazala obrana generala Gotovine. Čedo Prodanović i Jadranka Sloković mogli bi se po njima naći u sukobu interesa u slučaju da njihov drugi branjenik general Rahim Ademi bude pozvan kao svjedok na suđenje "Gotovina, Čermak i Markač".

Tužiteljstvo bi se do konca sljedećeg tjedna trebalo izjasniti i oko prigovora Gotovinine obrane na nepreciznosti u opisivanju tzv. udruženog zločinačkog pothvata. Sudsko je vijeće, naime, zaključilo da je tužiteljstvo na "zadovoljavajući način opisalo jezgru" tog pothvata u koji je ubrojilo uz trojicu optuženih i bivšeg predsjednika Franju Tuđmana s najbližim suradnicima Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom, no imalo je rezerve prema načinu na koji je tužiteljstvo opisalo ostale sudionike pothvata.

Tužiteljstvo je, naime, napisalo da su u pothvatu sudjelovali i "razni časnici, dužnosnici hrvatskih vlasti i političkih struktura na svim razinama..., razni prvaci i članovi HDZ-a, časnici i pripadnici HV-a, specijalne policije, civilne policije i drugih hrvatskih sigurnosnih i obavještajnih službi te druge osobe znane i neznane".

Ta kategorija uključuje preveliki broj neimenovanih osoba, smatra vijeće i stoga drži da bi mogla onemogućiti optuženog da na odgovarajući način pripremi svoju obranu u pogledu tog pothvata.

"Tužiteljstvo mora proširiti krug imenovanih osoba tako da uključi ključne vojne i političke osobe u mjeri u kojoj su im one poznate", zaključilo je vijeće.

Vijeće smatra da tužiteljstvo svojim popisom kategorija pripadnika pothvata uključivši "neznane sudionike", na koje se obrana žalila, nije pogriješilo.

Obrana trojice generala mora do 5. travnja podnijeti svoje preglede dokaznog materijala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙