FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 29. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 29. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

SARAJEVO - Hrvatska i BiH imaju puno više zajedničkoga i razloga za suradnju nego što imaju otvorenih pitanja u međusobnim odnosima, istaknuo je u četvrtak u Sarajevu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader dodajući da su obje strane suglasne o potrebi jačanja uzajamne suradnje i što bržeg rješavanja otvorenih pitanja. Premijer Sanader predvodi vladino izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu BiH, čiji je prvi i najvažniji dio bio susret s članovima Vijeća ministara BiH, predvođenim predsjedateljem Nikolom Špirićem. Sanader je nakon ovih razgovora novinarima kazao kako su obje strane suglasne da uzajamnu suradnju treba ojačati a otvorena pitanja riješiti bez odgoda, sukladno najboljim međunarodnim standardima. Hrvatski je premijer potvrdio kako je bosanskohercegovačkoj strani upućen novi prijedlog kojim bi se trajno riješio spor oko korištenja Luke Ploče.

SARAJEVO - Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je u četvrtak gospodarstvenike iz RH i BiH na snažniju gospodarsku suradnju naglasivši kako su vlade dvaju zemalja obvezne stvarati povoljno ozračje koje će pogodovati unapređenju gospodarske suradnje BiH i RH. Sanader je to rekao obraćajući se sudionicima poslovnog foruma "Mogućnosti ekonomske suradnje i ulaganja između BiH i RH", što je danas održan u Sarajevu. Na tom zajedničkom forumu sudjelovali su, kako je rečeno, predstavnici sedamdesetak tvrtki iz Hrvatske. Sanader je rekao kako je danas s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem dogovorio da će vlade dviju zemalja poboljšati svoju suradnju kako bi se i na taj način unapređivala i gospodarska suradnja.

SARAJEVO - Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ivica Kirin te ministri civilnih poslova i sigurnosti Bosne i Hercegovine Sredoje Nović i Tarik Sadović potpisali su u četvrtak u Sarajevu Ugovor o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o suradnji u nadzoru državne granice. Potpisivanje ovih dokumenata obavljeno je u sklopu službenog posjeta izaslanstva hrvatske vlade predvođenog premijerom Ivom Sanaderom Bosni i Hercegovini.

BRUXELLES - Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu otvorila pregovore u poglavlju Pravo intelektualnog vlasništva, šesto dosad otvoreno poglavlje. Direktor Opće uprave za proširenje Michael Leigh izjavio je nakon završetka Međuvladine konferencije o pristupanju, koja je održana na razini glavnih pregovarača, da je Hrvatska u ovom poglavlju postigla visoku razinu usklađenosti. Da bi se pregovori u ovom poglavlju mogli privremeno zatvoriti, Hrvatska će trebati ispuniti dva benchmarka (mjerila) za zatvaranje. U prvom mjerilu se traži dovršetak usklađivanja zakonodavstva koji pokriva to područje, a u drugom se traži uspostava potrebnih mehanizama za provedbu toga zakonodavstva.

BRUXELLES - Šefovi zastupničkih klubova Europske pučke stranke (EPP) i Stranke europskih socijalista (PES) Joseph Daul i Martin Schultz zauzeli su se u četvrtak u parlamentarnoj raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta za to da Hrvatska sudjeluje na europskim izborima 2009. godine. Predsjednik najbrojne frakcije u Europskom parlamentu, koja okuplja europske pučane i demokršćane, Joseph Daul, čestitao je Hrvatskoj na napretku koji je do sada učinila u pregovaračkom procesu. I čelnik socijalističke frakcije, druge po snazi u Europskom parlamentu, Martin Schultz također je podržao Hrvatsku, ističući da će za novo proširenje trebati provesti reforma europskih institucija.

ZAGREB - Rusko veleposlanstvo u Zagrebu i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u četvrtak nisu mogli potvrditi najave hrvatskih medija o dolasku ruskog predsjednika Vladimira Putina u lipnju u Hrvatsku. "Ne možemo ni potvrditi niti opovrgnuti tu vijest", izjavio je Hini savjetnik u ruskom veleposlanstvu Aleksandar Botjanovski upitan hoće li Putin u lipnju posjetiti Hrvatsku. Po njegovim riječima, veleposlanstvo o tome nije dobilo nikakvu pouzdanu informaciju iz ruskog ministarstva vanjskih poslova u Moskvi, na koje se pozivaju hrvatske novine.

LJUBLJANA - Hrvatska i ove godine može očekivati dobar i stabilan dolazak gostiju iz Sloveniji, iznijeli su u četvrtak na početku tradicionalnog ljubljanskog turističkog sajma direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Ljubljani Goran Blažič i državni tajnik za turizam Zdenko Mičić na konferenciji za novinare. Prema podacima HTZ-a, prošle je godine ostvarena rekordna sezona kad je riječ o gostima iz Slovenije, jer je zabilježeno 913.000 gostiju koji su ostvarili 5.245.000 noćenja. Hrvatski turistički djelatnici bili bi zadovoljni da se taj broj ostvari i ove godine, a moguć je eventualno i rast od dva do tri posto.

ZAGREB - Haško tužiteljstvo, na nalog raspravnog vijeća, pojasnilo je kako ne smatra generala Antu Gotovinu, zapovjednika Zbornog područja Split u vrijeme Oluje, odgovornim za postupke tadašnjeg zapovjednika kninskog garnizona generala Ivana Čermaka koje je on činio u svojstvu predstavnika hrvatske Vlade ili osobe odgovorne za rad civilne policije. Što se tiče osoba nad kojima je general Gotovina imao efektivnu kontrolu tužiteljstvo je pojasnilo da pod "osobama na koje bi mogao izravno i značajno utjecati" podrazumijeva ne samo podređene osobe, nego i svaku drugu osobu koju je Gotovina mogao instrumentalizirati. Tužiteljstvo je pojasnilo i da je pod općenitom formulacijom "iskopavanja masovnih grobnica" mislilo na tri lokacije - ekshumacije na grobljima u Kninu, Gračacu u Korenici.

BEČ - Bečki odvjetnički ured Lansky, Ganzger i Partner, koji zastupa bivšeg pomoćnika ministra obrane Vladimira Zagorca uputio je, u priopćenju novinarima, žestoku kritiku istražnoj sutkinji Erni Dražančić i hrvatskom pravosuđu jer, kako se navodi, pri saslušanju svjedoka protiv optuženog Vladimira Zagorca nije bio nazočan njegov hrvatski odvjetnik. "Saslušanje navodnih svjedoka bez nazočnosti Zagorčevih hrvatskih odvjetnika nije u skladu s postupkom pravne države i načelnim pravom obrane", rekao je u priopćenju odvjetnik Gabriel Lansky dodajući da je Zagorčev hrvatski odvjetnik zahtijevao da se ročište odgodi zbog njegove bolesti, što je istražna sutkinja odbila.

MOSKVA - Članice Europskog parlamenta u četvrtak su velikom većinom poduprle UN-ov plan o "neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom", a i Visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana planiranu je EU-ovu operaciju na Kosovu nazvao "najznačajnijom EU-ovom misijom u povijesti". EU-ova skupština odlučila je poduprijeti plan o "neovisnosti Kosova pod međunarodnim nadzorom" jer će to pokrajini omogućiti pristup međunarodnim financijskim organizacijama, što će utrti put gospodarskom oporavku Kosova. Protivljenje, kako se i očekivalo dolazi od ruske strane. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da Ahtisaari "neće uspjeti" riješiti problem Kosova planom koji predlaže jer "ignorira" stajalište Beograda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙