FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: očišćen sjeverni portal Katedrale sv. Jakova

ŠIBENIK, 29. ožujka 2007. (Hina) - Obnovljeni sjeverni portal Katedrale svetoga Jakova, očišćen uz pomoć lasera, svečano je otkriven danas u Šibeniku u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture koju u nekoliko dalmatinskih gradova organizira izdavačka kuća Verbum iz Splita.
ŠIBENIK, 29. ožujka 2007. (Hina) - Obnovljeni sjeverni portal Katedrale svetoga Jakova, očišćen uz pomoć lasera, svečano je otkriven danas u Šibeniku u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture koju u nekoliko dalmatinskih gradova organizira izdavačka kuća Verbum iz Splita.

Radove na portalu obavila je tvrtka Krševan iz Zadra, specijalizirana za zaštitu kulturne baštine. Voditelj radova, šibenski konzervator Miroslav Škugor rekao je da im je prvenstvena nakana bila zaštititi kamen od razarajućih naslaga nečistoće, među kojima je utvrđena i tvar iz dima tvornice ferolegura koja je u Šibeniku ugašena 1995. godine.

"Kemijske i biološke naslage na skulpturama portala uzrokovale su, među ostalim, ljuskavo propadanje kamena i njegovo pretvaranje u gips", napomenuo je Škugor. Portal je očišćen upotrebom lasera i drugih metoda uklanjanja nečistoća, što je stajalo gotovo 800.000 kuna.

Glavni konzervator Ministarstva kulture Miljenko Domjan, povodom otkrivanja portala, rekao je da je Ministarstvo za zaštitu Katedrale svetoga Jakova u 2006. i 2007. godini izdvojilo 3 milijuna kuna. "Moramo učiniti sav napor da kulturna baština traje što duže i to na razini na kojoj to pojedini spomenik zaslužuje, a uvjeren sam da je posao na ovom portalu obavljen na taj način", rekao je. n.

Sjeverni portal Katedrale svetoga Jakova, tzv. lavlja vrata, postavljen je u najranijoj fazi izgradnje šibenske prvostolnice od 1431. do 1441. Većim dijelom to je rad klesara Bonina iz Milana koji je portal počeo raditi 1428., prije samog postavljanja temeljnog kamena za katedralu.

Zaštitom i očuvanjem Katedrale svetoga Jakova u Šibeniku, spomenika koji je pod zaštitom UNESCO-a, trajno će se baviti stručni Savjet, koji je osnovan na inicijativu šibenskog biskupa mons. Ante Ivasa. To tijelo danas je i formalno osnovano potpisivanjem pravilnika o radu.

Članovi Savjeta su biskup mons. Ante Ivas, glavni konzervator Miljenko Domjan, gradonačelnica Šibenika Nedjeljka Klarić, ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Ferdinad Meder, pročelnik Konzervatorskog odjela u Šibeniku Marko Menđušić, konzervator Miroslav Škugor, akademik Vladimir Marković, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić i Predrag Marković.

"Prepoznata je potreba da se osnuje stručno tijelo koje će se trajno i aktivno skrbiti o katedrali, ali i čitavom nizu drugih spomenika", naglasio je prigodom potpisivanja pravilnika o radu predsjednik Savjeta Predrag Marković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙