FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hoon potvrdio britansku podršku Hrvatskoj na putu u EU i NATO

ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatska je daleko odmakla na putu ispunjenja kriterija za članstvo u EU-u i NATO-u u čemu joj Velika Britanija pruža snažnu podršku i želi biti strateškim partnerom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu britanski ministar za Europu Geoff Hoon.
ZAGREB, 26. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatska je daleko odmakla na putu ispunjenja kriterija za članstvo u EU-u i NATO-u u čemu joj Velika Britanija pruža snažnu podršku i želi biti strateškim partnerom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu britanski ministar za Europu Geoff Hoon.

Hoon je to izjavio nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović kojim je počeo jednodnevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati i s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

"Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podupire Hrvatsku na putu u EU i NATO i želi da brzo postane njihova punopravna članica. U pitanju je samo ispunjenje kriterija, ali na temelju promjena koje sam vidio priznajem da je Hrvatska daleko odmakla na putu ispunjenja tih kriterija" rekao je Hoon novinarima nakon razgovora s ministricom Grabar-Kitarović.

"Velika Britanija želi biti strateški partner Hrvatskoj na njezinu putu integracije i iz tog razloga smo danas pokrenuli strateško partnerstvo, koje obuhvaća ono što ćemo, na političkoj i praktičnoj razini, zajedno raditi idućih godinu dana", rekao je Hoon predstavljajući dokument "Ujedinjeno Kraljevstvo i Republika Hrvatska, strateško partnerstvo 2007-2008.".

Riječ je o programu partnerstva koji se temelji na praktičnoj suradnji i razmjeni ideja i iskustava s ciljem pripreme Hrvatske za članstvo u EU i NATO-u a koji nasljeđuje Plan za partnerstvo 2005/2006.

Grabar-Kitarović je susret s britanskim ministrom ocijenila potvrdom novih odnosa između dviju zemalja i u ime Hrvatske pozdravila strateško partnerstvo kao potvrdu nove kvalitete i razine tih odnosa.

"Tim dokumentom Ujedinjeno Kraljevstvo nudi Hrvatskoj Partnersku suradnju u nizu konkretnih projekata u raznim područjima - od reformi pravosuđa, državne uprave, unutarnjih poslova, pristupa EU, trgovine, obrazovanja, nadzora vanjskih granica... Svaka pomoć Velike Britanije je dobrodošla", rekla je ona.

MVPEI je priopćio kako su dva ministra tijekom svojega sastanka potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Velike Britanije te je izraženo očekivanje za njihovim daljnjim produbljenjem kako na gospodarskom tako i na političkom planu čemu u prilog govori i dosad potpisana 23 međunarodna ugovora između dvije države te 13 ugovora preuzetih sukcesijom. Gospodarska razmjena je ohrabrujuća, napomenula je ministrica Grabar-Kitarović, te je u 2006. iznosila 600 milijuna dolara uz zabilježen rast od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu, reklo je ministarstvo.

Ministrica je na konferenciji za novinare zahvalila Velikoj Britaniji na dosadašnjim programima pomoći kao i na onima predviđenim strateškim partnerstvom čija će vrijednost biti oko 1,4 milijuna eura na godinu.

Napomenula je kako će Britanija dodatno pridonijeti hrvatskim pregovorima sa 17,5 posto pretpristupnih fondova EU, odnosno kroz IPA fondove za Hrvatsku od 2007. do 2009. s oko 25 milijuna eura na godinu.

"Strateško partnerstvo podrazumijeva i nastavak suradnje u području obrane, što je od iznimne važnosti jer Hrvatska iduće godine očekuje pozivnicu u pregovore o stupanju u članstvo u NATO savez", rekla je ministrica.

Ministar Hoon kazao je kako je osobno bio uključen u bilateralnu suradnju hrvatskih i britanskih oružanih snaga. Dodao je kako Britanci jako cijene hrvatski doprinos u Afganistanu te izrazio očekivanje da će Hrvatska uskoro postati članica NATO-a najavivši kako će je Britanija toplo pozdraviti u tom svojstvu.

Britanski ministar ocijenio je kako bilateralni odnosi dviju zemalja nikad nisu bili bolji i izrazio uvjerenost da će strateško partnerstvo pridonijeti njihovu daljnjem jačanju i prelasku u multilateralne odnose u kontekstu EU-a i NATO-a.

"Velika Britanija Hrvatskoj pridaje iznimnu važnost kao zemlji primjeru, koja može služiti kao uzor za napredak u ovom dijelu svijeta. Mi želimo stabilnu i naprednu Jugoistočnu Europu s Hrvatskom kao predvodnicom", rekao je Hoon.

MVPEI je priopćio kako je u kontekstu sudjelovanja Hrvatske u mirovnim misijama ministrica Grabar-Kitarović kazala Hoonu kako je sudjelovanje u mirovnim misijama dugoročni prioritet hrvatske Vlade izvijestivši pri tom o odluci Hrvatskog sabora o povećanju broja predstavnika Oružanih snaga RH u Afganistanu na 200 tijekom 2007., te na 300 tijekom 2008.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙