FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. ožujka 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

BERLIN - Činjenica da se proširenje ne spominje u svečanoj deklaraciji, koju će čelnici EU-a usvojiti u nedjelju u Berlinu povodom 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora, za Hrvatsku je odlična vijest jer se ona podrazumijeva kao 28. članica, izjavio je u subotu u Berlinu hrvatski premijer Ivo Sanader gdje sudjeluje na posebnom summitu Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih pučana i demokršćana, koja ima najbrojniju frakciju u Europskom parlamentu. Summit Europske pučke stranke održava se neposredno uoči summita EU-a, koji počinje u subotu navečer. Iako zemlje kandidati nisu pozvane na svečani summit EU-a, premijer Sanader će u subotu biti na svečanom prijemu i koncetu u Berlinskoj filharmoniji, koji priređuje njemačka kancelarka Angela Merkel za sudionike summita.

ZAGREB - Hrvatska Vlada u subotu je, povodom 50 godina otkad su udareni temelji Europskoj uniji, u posebnoj izjavi istaknula važnost velike obljetnice i za države članice, i za cijelu Europu. "Pola stoljeća Europske unije velika je obljetnica kako za države članice, tako i za cijelu Europu. Slaveći 50. godišnjicu potpisivanja Rimskog ugovora kojim je osnovana Europska ekonomska zajednica, začetnik današnje Europske unije - slavimo pet desetljeća mira, boljitka i suradnje među europskim narodima koji udruženim snagama grade novu Europu u kojoj se neće ponoviti zablude i tragedije prošlih vremena, ratova, jednoumlja i željeznih zavjesa", kaže se u izjavi hrvatske Vlade koja je ujedno čestitala obljetnicu svim državama članicama EU te potvrdila svoju odlučnost da Hrvatska kroz pristupne pregovore postane 28. članica Unije.

VARŠAVA - EU se mora širiti dalje kako bi ostala dinamična i bila značajni igrač na globalnoj političkoj sceni, a Hrvatska bi se trebala priključiti Uniji kao dio najbližih zemalja, napisao je poljski predsjednik u subotu u dnevniku "Fakt" povodom 50. obljetnice Unije. Dodao je da Poljska podržava napore Hrvatske, Ukrajine i Turske u priključivanju EU-u, koja još uvijek treba 'probaviti' veliko proširenje u kojem je u svibnju 2004. godine Unija narasla s 15 članica na 25. Nakon toga su se Uniji u siječnju ove godine priključile Bugarska i Rumunjska. Kaczynski je istaknuo da je Poljska protiv "zatvaranja vrata Turskoj" te je još jednom ponovio kako novi europski ustav, kojem je cilj europske institucije učiniti učinkovitijima, mora spominjati i kršćanske korijene Europe.

BEOGRAD - Umirovljeni general Veljko Kadijević, kojega Hrvatska tereti za ratne zločine, nije u SAD-u, već u Moskvi, tvrdi umirovljeni pukovnik Dragan Vukšić, nekadašnji Kadijevićev savjetnik u izjavi za beogradski "Danas" od subote. Prema njegovim riječima, Kadijević je skoro godinu dana bio gost nekadašnjeg ruskog ministra obrane, maršala Dimitrija Jazova koji mu je svojim kontaktima pomogao da ostane u Rusiji. Kadijević je, prema Vukšiću, u dobrim odnosima s Jazovom još od 1991. godine, kad je putovao u Rusiju i od njega tražio podršku za planirani vojni udar u tadašnjoj SFRJ.

PRIŠTINA - U povodu 8. obljetnice NATO-ova bombardiranja srpskih ciljeva predstavnici kosovskog političkog vrha izrazili su u subotu zahvalnost za sve što su zemlje članice NATO-a učinile kako bi se, kako su istaknuli, zaustavio genocid na Kosovu i zaštitile vrijednosti demokracije. Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu u svojoj je poruci istaknuo kako je početak zračne kampanje NATO-a protiv srpskih ciljeva nagovijestio svjetlo slobode za narod Kosova koji je prije osam godine doživio velike tragedije.

TEHERAN - Iranska je vojska ispitala 15 uhićenih britanskih vojnika u subotu i oni su priznali da su ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode, objavio je u subotu visoki iranski vojni dužnosnik optužujući Veliku Britaniju za "otvorenu agresiju". Velika je Britanija zatražila povratak mornara i negira da su oni zalutali u iranske teritorijalne vode dok su tragali za krijumčarima uz iračku obalu.

NIŽNJI NOVGOROD - Desetke protivnika Kremlja koji su se u subotu pokušali okupiti u Nižnjem Novgorodu, unatoč zabrani prosvjeda, uhitila je ruska policija. Prosvjednici, među kojima su fotografi i kamermani, smješteni su u policijske kombije dok su stotine policajaca raspoređene oko trga u centru grada gdje je bilo predviđeno održavanje prosvjeda. Lokalne su vlasti odbile odobriti održavanje prosvjeda, objašnjavajući to istovremenim održavanjem dječjeg festivala. Prosvjed je organizirala Druga Rusija, pokret koji okuplja protivnike ruskog predsjednika Vladimira Putina, među kojima i bivšeg ruskog premijera Mihaila Kasjanova koji je prešao u oporbu i bivšeg šahovskog prvaka Garija Kasparova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙