FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR upozorava na nestale oznake upozorenja na minsku opasnost

ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje upozorio je u današnjem priopćenju na zabrinjavajući broj nestalih oznaka upozorenja na minsku opasnost.
ZAGREB, 23. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje upozorio je u današnjem priopćenju na zabrinjavajući broj nestalih oznaka upozorenja na minsku opasnost.

Temeljem provedene analize stanja obilježenosti na terenu, HCR je došao do zabrinjavajućeg podatka da je tijekom 2006. nestalo ukupno 1227 oznaka minske opasnosti. Na području Podružnice Osijek, koja obuhvaća prostor županija Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske nestale su 734 oznake, na području Podružnice Zadar, koja obuhvaća prostor županija Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske nestalo je 378 oznaka, a na području Podružnice Karlovac koja obuhvaća prostore Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije 115 oznaka.

Nadležnim tijelima podnesene su ukupno 63 prijave protiv nepoznatih osoba, a Hrvatski centar za razminiranje ima saznanja da je do sada jedna osoba kažnjena za otuđenje oznaka minske opasnosti.

Osim materijalne štete koja iznosi 250.000 kuna, veliki je problem i narušavanje sustava obilježenosti pojedinih područja, čime se, s jedne strane, obezvrjeđuje dugotrajan, odgovoran i zahtjevan posao, a s druge strane se narušava sigurnost, kako stanovnika koji žive uz te prostore, tako i putnika koji prolaze kroz isto.

Hrvatski centar za razminiranje apelirao je na lokalnu zajednicu i stanovništvo koje živi uz minski sumnjiva područja da svako uočavanje nepostojanja oznaka na mjestima gdje su bile postavljene treba javiti centru, kako bi se oznake ponovo postavile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙