FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 22. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je dalo suglasnost na sporazum o dvojnom državljanstvu između te zemlje i Hrvatske i ovlastilo ministra civilnih poslova Sredoja Novića da potpiše takav dokument. Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, na sjednici održanoj u Sarajevu odluka o prihvaćanju sporazuma o dvojnom državljanstvu donesena je većinom glasova. O sporazumu o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske treba se očitovati i Predsjedništvo BiH a ukoliko i državni vrh da suglasnost na taj dokument on bi trebao biti potpisan tijekom posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera BiH najavljenog za kraj sljedećeg tjedna.

MOSTAR - Bosanskohercegovački biskupi izrazili su očekivanje da će hrvatski političari zajednički djelovati na dobrobit naroda i zemlje pokazujući veću koordiniranost i jasno ističući svoje ciljeve, rečeno je u Mostaru gdje je u četvrtak završilo 39. zasjedanje Biskupske konferencije BiH tijekom kojega je analiziran rad tijela Biskupske konferencije, Papinskih misijskih djela, Caritasa i konferencije Iustitia et Pax. "Želimo veću koodiniranost, jasne ciljeve u pravcu obrane konstitutivnosti, identiteta i jednakopravnosti", rekao je biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić komentirajući razjedinjenost hrvatskih političkih predstavnika. Kardinal Vinko Puljić izrazio je žaljenje zbog razjedinjenosti dodajući da crkveni predstavnici ne mogu preuzeti odgovornost za vođenje politike.

ZAGREB - Hrvatska i Francuska u četvrtak su u Zagrebu potpisale Program kulturne, obrazovne, sveučilišne, znanstvene i institucionalne suradnje kojim se nastavlja i proširuje bilateralna suradnja i potvrđuje značenje dijaloga i zajedničkog djelovanja dviju država na očuvanju kulturne i jezične raznolikosti, uz poseban naglasak na proces pristupanja Hrvatske EU i njezin status promatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Program se odnosi na razdoblje od 2007. do 2009. godine, a u ime dviju vlada potpisali su ga državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-ju Hido Biščević i generalni direktor za međunarodnu suradnju i razvoj u francuskom ministarstvu vanjskih poslova Philippe Etienne, stoji u prioćenju.

ZAGREB - S hrvatske strane nema nikakvih zapreka da se tržište nekretnina otvori Slovencima, kao što je to već slučaj s državljanima većine zemalja članica EU, i to bi se moglo riješiti u idućih nekoliko dana, čim Slovenija Hrvatskoj pošalje pravno tumačenje zahtjeva da se uzajamnost utvrđuje za svaku pojedinačnu nekretninu na svakoj pojedinačnoj lokaciji, doznaje se u četvrtak iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Praksa Hrvatske glede tržišta nekretnina identična je za sve države članice EU, rekao je visoki izvor u ministarstvu.

PARIZ - Sud u Parizu oslobodio je u četvrtak optužbe direktora satiričkog tjednika Charlie Hebdo, Philippa Vala, koju su protiv njega podnijele dvije muslimanske organizacije jer je 2006. objavio karikature proroka Muhameda. Sud je ocijenio da tri karikature, objavljene u veljači prošle godine, ne predstavljaju uvredu za muslimansku zajednicu, kako su u tužbi tvrdile Unija islamskih organizacija Francuske i Velika džamija Pariza. Ocijenjeno je da su karikature usmjerene protiv radikalnih muslimana i da ne vrijeđaju pripadnike te vjerske zajednice u cjelini. Muslimanske organizacije drže da je Charlie Hebdo počinio "namjernu uvredu muslimana".

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christain Schwarz-Schilling izjavio je u četvrtak u Sarajevu da su najviši bošnjački dužnosnici u BiH odgovorni za neuspjeh posljednjeg pokušaja da se postigne dogovor o reformi policije u toj zemlji. "Milorad Dodik pokušao je doći do nekog rješenja što se ne bi moglo reći za predsjednike Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića i Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića", kazao je Schwarz-Schilling novinarima. Schwarz-Schilling je rekao da je prijedlog premijera Republike Srpske Dodika po kojem bi entitetske policije te policija dikstrikta Brčko postale organizacijskim djelovima Ministarstva sigurnosti BiH mogao biti prihvatljiv za sve zainteresirane strane. Bošnjački političari inzistiraju pak na potpunom ukidanju policije Republike Srpske.

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak imenovanje nove vlade tog entiteta sastavljene na temelju rezultata izbora održanih još 1. listopada 2006. godine. Vladu Federacije BiH kojoj je na čelu Nedžad Branković iz Stranke demokratske akcije (SDA) čine ministri iz pet stranaka koje surađuju i na državnoj razini. Uspostavu nove federalne vlade, koja ima 17 članova, usporavao je sukob između Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i HDZ 1990. oko raspodjele pet ministarskih mjesta namijenjenih predstavnicima hrvatskog naroda. Kompromis je postignut tako što su članovi dva HDZ-a dobili po dva ministarska mjesta dok je za ministra financija i ujedno zamjenika premijera kao nestranački kandidat imenovan Vjekoslav Bevanda iako ga je na tu dužnost predložio HDZ BiH.

PRIŠTINA - Francuski ministar vanjskih poslova Philip Doust-Blazy izjavio je u četvrtak poslijepodne novinarima u Prištini kako njegova zemlja kao članica Vijeća sigurnosti UN-a daje bezrezervnu potporu planu glavnog pregovarača za status Kosova Maartija Ahtisaarija. Doust-Blazy je izrazio žaljenje što Beograd i Priština tijekom jednogodišnjih pregovora nisu postigli dogovor. Bez obzira na to, prema šefu francuske diplomacije, plan Ahtisaarija je izbalansiran i uzima u obzir interese većinskih Albanaca na Kosovu, ali udovoljava i interesima manjina. Doust-Blazy kazao je da je kosovskim čelnicima poručio da se angažiraju oko provedbe Ahtisaarijeva plana na terenu, a da je od srpskih čelnika na Kosovu zatražio da budu realniji, jer Ahtisaarijev paket zadovoljava i jamči prava manjina koji žive na Kosovu.

ZAGREB/LEIPZIG - Sajam knjige u Leipzigu, na kojemu je ove godine gost Slovenija, u četvrtak je otvoren za publiku, javljaju agencije. Organizatori sajma, na kojemu je ove godine predstavljeno 2348 izdavača iz 36 zemalja, očekuju da će broj posjetitelja biti veći nego prošle godine kada ih je kroz sajamske prostore prošlo 126.000. Kako je objavljeno na internetskoj stranici projekta hrvatskoga Ministarstva kulture Culturenet u Leipzigu će se predstaviti i hrvatski književnici Jakša Fiamengo, Renato Baretić i Marica Bodrožić te Alida Bremer, Nedjeljko Fabrio, Srećko Lipovčan, Kruno Lokotar, Daniel Načinović, Žarko Paić, Robert Perišić, Nikica Petrak, Vedran Peternel, Edo Popović, Nenad Popović, Ivana Sajko, Olja Savičević Ivančević, Seid Serdarević, Roman Simić Bodrožić i Dalibor Šimpraga.

ZAGREB/BAGDAD - Snažna eksplozija odjeknula je u četvrtak popodne u iznimno dobro čuvanoj Zelenoj zoni Bagdada, prekinuvši nakratko konferenciju za novinare glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona i iračkog premijera Nurija al-Malikija, prenose agencije. Nijedan od dvojice čelnika nije ozlijeđen, Ban Ki-moon je samo naglo sagnuo glavu, s obzirom da je eksplozija odjeknula u blizini Al-Malikijeva ureda te su mu komadići žbuke sa stropa pali po glavi, prenosi AP. Bez komentiranja eksplozije, glavni tajnik UN-a mirno je saslušao još jedno pitanje novinara i zatim napustio dvoranu u kojoj se konferencija održala. Ban je rekao kako je održao "vrlo dobar sastanak" s Malikijem i obećao da će UN pružiti pomoć i potporu Malikijevoj vladi.

KINSHASA - UN-ova misija u Demokratskoj Republici Kongo (UNMIC) pozvala je na "trenutačni prekid sukoba" u kojima se od četvrtka ujutro u Kinshasi sukobljavaju redovna vojska i garda bivšeg potpredsjednika Jean-Pierrea Bemba. UNMIC je pozvao ne trenutačni prekid sukoba koji su izbili u središtu grada Kinshase gdje su odjekivale detonacije lakog i teškog naoružanja, prema priopćenju koje prenosi AFP. UNMIC je naveo da je "pojačao svoj vojni sastav u središtu grada" i izjavio je da je spreman "poduzeti mjere kako bi jamčio sigurnost civilnog stanovništva".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙