FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar- u slučaju Vein i Fuer presuda sutra

ZADAR, 21. ožujka 2007. (Hina) - Na Županijskom sudu u Zadru danas je održana glavna rasprava u slučaju Nikole Veina (33) i Tibora Fuera (32) koje optužnica tereti da su 26. studenoga 2006. u Zadru sudjelovali u pripremi protudržavnog terorizma, a za sutra je zakazano izricanje presude.
ZADAR, 21. ožujka 2007. (Hina) - Na Županijskom sudu u Zadru danas je održana glavna rasprava u slučaju Nikole Veina (33) i Tibora Fuera (32) koje optužnica tereti da su 26. studenoga 2006. u Zadru sudjelovali u pripremi protudržavnog terorizma, a za sutra je zakazano izricanje presude.

Nikola Vein je 26. studenoga 2006. uhićen u centru Zadra s eksplozivnom napravom velike razorne moći. Drugooptuženi Tibor Fuer, koji tvrdi da je Veina samo dovezao do Zadra i tamo tek doznao da on namjerava nekome predati razornu eksplozivnu napravu, uhićen je istoga dana u Obrovcu, nakon što je uspio pobjeći iz Zadra.

Na današnjoj glavnoj raspravi osumnjičenici su se branili šutnjom. Županijski državni odvjetnik Ivan Galović u završnoj je riječi ustvrdio da su optuženici počinili kazneno djelo kvalificirano kao priprema državnog terorizma već samom činjenicom da su u centar Zadra donijeli eksplozivnu napravu velike razorne moći, bez obzira jesu li je imali namjeru sami aktivirati ili ju predati nekom drugom da to učini.

Da je naprava eksplodirala, posljedice bi bile strašne i unijele bi među Zadrane nesigurnost i strah, rekao je Galović.

Po tvrdnjama sudskih vještaka Stanislava Peruške i Mladena Rupera, takva eksplozivna naprava, kakvu su optuženici donijeli u Zadar, ne može se kupiti na legalnom tržištu i pripada isključivo vojnoj industriji, a smrtno stradavaju oni koji se nađu na metar od eksplozije, dok na udaljenosti od 18 do 38 metara pucaju stakla na objektima.

Eksplozivna naprava nađena je u stanju u kojemu se nije mogla detonirati, ali stručna osoba, po riječima vještaka, može ju osposobiti za detonaciju za svega 15-ak minuta.

S tim u vezi branitelji Nikole Veina su priložili potvrdu da Vein nije služio vojsku, jer je vojno nesposoban. Zajedno s braniteljima drugooptuženoga Tibora Fuera tvrdili su da za djelo, za koje ih se tereti, nisu imali motiva te da se optužba temelji na pretpostavkama županijskog državnog odvjetnika, a ne na dokazima po kojima bi se moglo zaključiti da je eksplozivna naprava bila namijenjena za teško kazneno djelo kao što je priprema protudržavnog terorizma.

Županijski državni odvjetnik Ivan Galović rekao je da se zato i govori o pripremi za protudržavni terorizam i da je za to najviša predviđena kazna do pet godina zatvora, dok bi, da je naprava eksplodirala, ta kazna bila puno veća.

Predsjednik Sudskog vijeća sudac Ante Anić odlučio je presudu donijeti sutra u 13 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙