FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera filma "Libertas"

ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Svečana premijera filma "Libertas" redatelja Veljka Bulajića održana je u utorak navečer u zagrebačkom kinu Broadway, u Centru Kaptol.
ZAGREB, 21. ožujka 2007. (Hina) - Svečana premijera filma "Libertas" redatelja Veljka Bulajića održana je u utorak navečer u zagrebačkom kinu Broadway, u Centru Kaptol.

Uz veliki broj uzvanika premijeri su nazočili i predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

Scenarij filma koji je hrvatsko-talijanska koprodukcija, temelji se na životu i stvaralaštvu velikog hrvatskog i europskog renesansnog književnika Marina Držića, istaknuo je redatelj Bulajić, dodavši kako je Držićev uzbudljivi život univerzalna tema o odnosu pisca i vlasti, pojedinca i društva, sukoba snažne ličnosti i okoline u kojoj djeluje.

U filmu nastupa veliki broj istaknutih hrvatskih glumaca predvođeni Svenom Medvešekom u ulozi Marina Držića.

Uz njega nastupaju Goran Grgić, Žarko Potočnjak, Vanja Drach, Vlatko Dulić, Urša Raukar, Željko Vukmirica, Ljubomir Kerekeš, Livio Badurina, Mladen Vulić, Predrag Vušović, Dora Lipovčan, Andrija Tunjić i drugi.

Hrvatskom glumačkom ansamblu pridružila se talijanska glumica Sandra Ceccarelli, u ulozi Deše Zamanje, koja je za tu ulogu dobila i nagradu (kao najbolja ženska uloga) na Filmskom festivalu u Veneciji.

Talijanska glumica također je nazočila premijeri u Zagrebu, a nazočni su bili i talijanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Alessandro Grafini, direktorica Talijanskog Kulturnog instituta u Zagrebu Paola Ciccolella, te predstavnici talijanskog Ministarstva kulture.

Film "Libertas" sufinanciran je sredstvima ministarstava kulture Hrvatske, Italije i Crne Gore.

Nakon premijere predsjednik Mesić i premijer Sanader čestitali su velikoj glumačkoj ekipi i producentima, na čelu s redateljem Veljkom Bulajićem.

Premijer Sanader izjavio je kako je očekivao da će Bulajić napraviti dobar film te da je i "Libertasom" ugodno iznenađen. "Bulajić je još jednom potvrdio ugled velikog filmskog redatelja", istaknuo je premijer čestitavši mu na filmu kao i cijeloj ekipi.

Predsjednik Mesić komentirajući Bulajićev film kazao je kako ima političke poruke te da se iz filma mogu isčitati međudržavni odnosi. Tako je bilo i u Držićevo vrijeme kad je opozicija u Dubrovniku tražila pomoć od Firence i Venecije, kazao je Mesić, pohvalivši Bulajićevo redateljsko ostvarenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙