FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena web stranica Hrvatske gospodarske diplomacije

ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Ostvarivanje članstva u euroatlantskim integracijama temeljni je vanjskopolitički cilj Hrvatske, ali vrlo značajnu ulogu imaju pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj gospodarskoj sceni, privlačenje stranih ulaganja i poticanje izvoza, jer danas u međunarodnim odnosima gospodarstvo ima dominantnu ulogu.
ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Ostvarivanje članstva u euroatlantskim integracijama temeljni je vanjskopolitički cilj Hrvatske, ali vrlo značajnu ulogu imaju pozicioniranje Hrvatske na svjetskoj gospodarskoj sceni, privlačenje stranih ulaganja i poticanje izvoza, jer danas u međunarodnim odnosima gospodarstvo ima dominantnu ulogu.

To je u utorak u Zagrebu rekla hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović prigodom svečanog predstavljanja novog projekta MVPEI-a - internetske stranice "Hrvatska gospodarska diplomacija".

Cilj stranice na adresi http://hgd.mvpei.hr jest omogućiti hrvatskim gospodarstvenicima i stranim ulagačima zainteresiranim za poslove u Hrvatskoj pristup mnogim informacijama, poput detaljnih gospodarskih pregleda zemalja, zakonodavnih okvira, presjeka bilateralnih gospodarskih odnosa Republike Hrvatske, pravila poslovne komunikacije i drugih informacija važnih za njihov poslovi interes u inozemstvu ili u Hrvatskoj.

"Suvremena diplomacija prilagodila se novim okolnostima (dominantne uloge gospodarstva) i poslove gospodarske prirode stavila u samo središte svojih aktivnosti", istaknula je ministrica Grabar Kitarović, izrazivši uvjerenost da tim izazovima može i zna odgovoriti i hrvatska diplomacija.

"Internetska stranica 'hrvatska gospodarska diplomacija' stoga predstavlja platformu za našu suradnju s hrvatskom poslovnom zajednicom i institucijama uključenim u razvoj međunarodnih gospodarskih odnosa", rekla je Kitarović. Napomenula je kako je krajni cilj uvesti Hrvatsku u EU, kao zemlju konkurentnog, proizvodnog i izvozno usmjerenoga gospodarstva.

O samoj stranici nazočnima u auli MVPEI-a govorila je pomoćnica ministrice u Upravi za međunarodnu gospodarsku suradnju Andrea Gustović Ercegovac, napomenuvši kako su informacije koje prikupljaju diplomatska predstavništva Hrvatske u inozemstvu temelj web stranice čiji se sadržaj nudi na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Prema njezinim riječima, dvije su ciljane skupine korisnika stranice: a to su hrvatski izvoznici i potencijalni ulagači u Hrvatsku. Oni se mogu upoznati s detaljnim gospodarskim prikazima koji su u ovom trenutku izrađeni za 32 zemlje svijeta, a za još 20 su u pripremi, te steći informacije o stranim tržištima i hrvatskom gospodarstvu.

Posebno su izdvojeni sadržaji, poput bilateralne pomoći Hrvatskoj u procesu pristupanja EU po pojedinim zemljama, postavljeni su vodiči za hrvatske izvoznike i za ulagače u Hrvatsku, informacije o međunarodnim natječajima, te mogućnost pitanja i odgovora pri čemu svi korisnici mogu izravno komunicirati s djelatnicima MVPEI-a u Hrvatskoj, nego i izravno s gospodarskim savjetnicima u pojedinim zemljama.

"Pravo na informaciju i dostupnost informacije pitanje je od najveće moguće važnosti", istaknuo je u svojem govoru na predstavljanju nove web stranice, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Damir Polančec. Ocijenivši stoga iznimno bitnom mogućnost izravnoga kontakta hrvatskih gospodarstvenika sa savjetnicima u inozemstvu.

Hrvatski gospodarstvenici u otvaranje novih tržišta, kako je napomenuo, moraju se moći obratiti hrvatskom veleposlanstvu u određenoj zemlji, gdje moraju postojati odgovarajući gospodarski savjetnici koji će prepoznati njihovu potrebu i znati im pružiti adekvatnu pomoć.

"Konkurentnost je pojam za budućnost hrvatskoga gospodarstva. Ona se osigurava odgovarajućom organizacijom i edukacijom radne snage, ali i dostupnošću informacijama u pravom trenutku", kazao je Polančec te dodao kako je otvaranje web stranice mali, ali važan korak u tom smjeru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙