FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 20. ožujka

ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak 20. ožujka.
ZAGREB, 20. ožujka 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak 20. ožujka.

ZAGREB - Peti sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija održat će se u utorak i srijedu.

Predviđena je rasprava o trenutačnom stanju pregovora i pripremnog procesa za ulazak u EU, s naglaskom na pravosuđe, borbu protiv korupcije i suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima. Razgovarat će se i o reformi državne uprave, povratku izbjeglica i pitanju manjina, o odnosima Hrvatske sa susjedima i o stanju stvari u zakonodavnom usklađivanju Hrvatske s europskom pravnom stečevinom.

Na kraju sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora RH-EU usvojit će se Zajednička izjava i preporuke kojima će se dati potpora približavanju Hrvatske Europskoj uniji.

Odborom predsjedaju Gordan Jandroković, predsjednik saborskoga odbora za vanjsku politiku i Pal Schmitt (narodnjačka skupina-EPP, Mađarska).

Sastanku će prisustvovati i Johannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za vanjsku politiku EP-a, u ime predsjedatelja Vijeća ministara EU-a na sastanku će biti njemački veleposlanik Hrvatskoj Hans-Jochen Peters. Europsku komisiju predstavljat će Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije.

Europarlamentarce će u utorak primiti i predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader (10.00 - zgrada Vlade).

(Od 15.00 do 18.30, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića)

ZAGREB - Pomoćnik glavnoga tajnika za obrambenu politiku i planiranje John Colston održat će predavanje na temu Transformacija NATO-a.

NATO-ov stručni tim na čelu s pomoćnikom glavnoga tajnika za obrambenu politiku i planiranje Johnom Colstonom u Zagrebu od 19. do 21. ožujka utvrđuje napredak koji je Hrvatska ostvarila na planu pripreme za članstvo u NATO-u.

Tijekom posjeta NATO-ov stručni tim obavit će političke i obrambene konzultacije kao i konzultacije vezane uz pravna, sigurnosna i gospodarska pitanja.

(U 14.00 sati, Časnički dom Hrvatske vojske, vojarna na Črnomercu, Ilica 256b)

ZAGREB - Promocija javne internetske stranice Hrvatske gospodarske diplomacije.

Uvodnim govorima obratit će se, uz potpredsjednika vlade za gospodarstvo Damira Polančeca ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i pomoćnica ministrice u Upravi za međunarodnu gospodarsku suradnju Andrea Gustović Ercegovac.

Imajući u interesu intenziviranje hrvatskih gospodarskih procesa na međunarodnom planu kao jedan od temeljnih prioriteta hrvatske vlade, cilj je internetske stranice Hrvatske gospodarske diplomacije omogućiti hrvatskim gospodarstvenicima i zainteresiranim ulagačima pristup mnoštvu informacija, poput detaljnih gospodarskih pregleda zemalja, zakonodavnih okvira, presjeka bilateralnih gospodarskih odnosa Republike Hrvatske, pravila poslovne komunikacije i brojnih drugih informacija važnih za njihov poslovni interes u inozemstvu ili u Hrvatskoj.

(U 12.00 sati, u auli ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

BRUXELLES - Hrvatska ministrica pravosuđa obratit će se članovima dvaju parlamentarnih odbora Europskog parlamenta koji će se okupiti na zajedničkoj sjednici. Riječ je o Vanjskopolitičkom odboru i Odboru za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove. Vanjskopolitički bi odbor krajem ožujka trebao prihvatiti izvještaj o napretku Hrvatske.

IRAK - Četvrta godišnjica američke invazije na Irak.

TEHERAN - Vrhovni vjerski vođa ajatolah Hamnei i predsjednik države Mahmud Ahmadinedžad održat će govore u povodu iranske Nove godine.

KARTUM - Zapadni donatori i sudanske vlasti, zajedno s nekadašnjim pobunjenicima s juga zemlje, sastat će se u Kartumu i razmotriti napredak postignut u sklopu mirovnoga sporazuma iz 2005. između sjevera i juga Sudana (do 21. ožujka).

PARIZ - Međunarodni dan frankofonije.

Dežurni urednici:

Noć: Iva Boban

Prijepodne: Slavoljub Leko

Poslijepodne: Duška Gerić Koren i Domagoj Janković

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙