FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 18. ožujka 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

WASHINGTON - Velike količine zamrznute čiste vode na južnom polu na Marsu otkrili su uređaji europske svemirske sonde Mars Express, objavljeno je u jednom istraživanju u SAD-u. "Premda točan sastav tih ledenih slojeva još nije poznat, pretpostavlja se da je riječ o zamrznutoj vodi koja je najveća dosad otkrivena zaliha vode na tom planetu", pišu znanstvenici u američkom časopisu Science. "Primijenili smo postupke kojima se na Zemlji ispituju slojevi leda u ledenim kapama i u ledenjacima", dodaju. Podatke je prikupio radar "Marsis" , koji je u studenome 2005. prvi put otkrio zamrznutu podzemnu vodu na sjevernom polu Marsa. Nedavno je sonda NASA-e poslala fotografije planeta na kojima se vide dvije manje vododerine koje su zadnjih godina nastale u jednom krateru, što navodi na zaključak da voda možda i danas teče na Crvenom planetu.

CHICAGO - Vježbanje mozga pomoću kompjutorskog programa bolje je od klasičnih videoigara za zaustavljanje staračke demencije, objavili su znanstvenici. I dok su kompjutorske igre i igraonice oduvijek bile zabava tinejdžera i okorjelih igrača, svoje "mjesto pod suncem" u novije vrijeme dobivaju i igre za starije osobe. Igrice tvrtki Nintendo i Mattel Inc. osmišljene su na temelju studija koje pokazuju da starije osobe, uz malo vježbe, mogu poboljšati mentalne sposobnosti. Izraelski stručnjaci ispitali su kako program za vježbanje mozga MindFit djeluje u usporedbi s klasičnom videoigrom kao što je Tetris. U studiji, koju je financirao proizvođač videoigara CogniFit Ltd., sudjelovao je 121 dobrovoljac stariji od 50 godina, koji je tri mjeseca koristio MindFit i Tetris. Koristi su imale obje grupe, no ona koja se služila MindFit-om pokazala je značajne pomake u kratkoročnoj memoriji, učenju i koncentraciji.

PARIZ - Uzgoj jagoda u Španjolskoj "katastrofalno utječe" na okoliš, ocijenila je Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF) pozivajući potrošače da kupovanjem tog voća ne podupiru "uništavanje prirodnog okoliša na iberskom poluotoku". Oko 95 posto jagoda u Španjolskoj uzgaja se na površini od 5.000 hektara u okolici nacionalnog parka Donana, na jugozapadu zemlje, koji je uvršten u svjetsku baštinu, priopćio je WWF. Uzgoj te kulture koja se natapa iz arteških bunara prepolovio je priljev slatke vode u to područje iz rijeke La Rocina i isušuje to područje koje je među najbogatijima vodom u Europskoj uniji, tvrdi zaklada. "Kod uzgoja jagoda stvara se 4.500 tona plastičnog otpada na godinu i rabi se pesticid koji je zabranjen u EU-u (180 tona metilnog bromida na godinu)", tvrdi WWF.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙