FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael kaže da nova palestinska vlada podržava teror

ZAGREB, 17. ožujka 2007. (Hina) - Izrael je optužio buduću palestinsku vladu nacionalnog jedinstva da podržava upotrebu "terora" kako bi dobila državu, javljaju u subotu agencije.
ZAGREB, 17. ožujka 2007. (Hina) - Izrael je optužio buduću palestinsku vladu nacionalnog jedinstva da podržava upotrebu "terora" kako bi dobila državu, javljaju u subotu agencije.

"Političke smjernice koje smo jutros vidjeli sadržavaju put k ostvarenju palestinske države kroz otpor. Otpor je teror. To nitko ne bi smio pogrešno razumjeti", rekla je Miri Eisin, glasnogovornica izraelskoga premijera Ehuda Olmerta, a prenosi Reuters.

"Nećemo surađivati s tom vladom. Ta vlada ne priznaje naše postojanje, nepriznaje sporazume, a što je najvažnije, ni na koji se način odriče se terorizma", dodala je.

Palestinski premijer Ismail Hanija iz Hamasa u subotu je rekao, a Associated Press objavio, da nova vlada želi uspostaviti nezavisnu državu na teritoriju koji je Izrael okupirao bliskoistočnim ratom 1967.

U govoru pred parlamentom Hanija je još rekao da ova vlada podržava palestinsko pravo na otpor izraelskoj okupaciji "u svim oblicima", ali da će nastojati proširiti prekid vatre s Izraelom.

Primirje postignuto krajem studenoga prošle godine odnosi se na pojas Gaze, ali ne i na Zapadnu obalu.

Vlada će se truditi "kao prvo, uspostaviti nezavisnu palestinsku državu s punim suverenitetom na svim palestinskim teritorijima okupiranima 1967., s Jeruzalemom kao glavnim gradom", rekao je Hanija.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu je zatražio prestanak međunarodnoga finacijskog bojkota palestinskih vlasti, prenosi dpa.

Abasova oporbena stranka Fatah ušla je u vladu nacionalnoga jedinstva s vladajućim Hamasom, a očekuje se da je u subotu prihvati i parlament, Palestinsko zakonodavno vijeće (PLC).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙