FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjedinjene Države danas obojene u zeleno povodom sv. Patrika

WASHINGTON,17. ožujka(Hina) - Sjedinjene Države danas su obojene zeleno, u povodu dana sv.Patrika sveca zaštitnika Irske i 45 milijuna Amerikanaca irskog podrijetla, koji se obilježava svečanim paradama i proslavama na kojima će diljem SAD-a sudjelovati deseci tisuća Amerikanaca.
WASHINGTON,17. ožujka(Hina) - Sjedinjene Države danas su obojene zeleno, u povodu dana sv.Patrika sveca zaštitnika Irske i 45 milijuna Amerikanaca irskog podrijetla, koji se obilježava svečanim paradama i proslavama na kojima će diljem SAD-a sudjelovati deseci tisuća Amerikanaca.

Predsjednik George W. Bush je mjesec ožujak proglasio mjesecom Američko-irske baštine, a u petak je u povodu sv. Patrika u Bijeloj kući primio irskog premijera Bertija Aherna, koji mu je poklonio teglu s djetelinom. Djetelina simbolizira sv. Patrika, koji je u 5. stoljeću donio kršćanstvo u Irsku koristeći djetelinu kao simbol sv. Trojstva.

Dan sv. Patrika posebno se svečano obilježava na istočnoj obali SAD-a gdje su iseljenici iz Irske i Škotske osnovali prva naselja pred četiri stoljeća. Jedan od tih gradova, Jamestown u Virginiji osnovan 1607., ove godine obilježava 400 godina postojanja.

Najveća parada za sv. Patrika u SAD tradicionalne se održava u New Yorku, a na njoj se ove godine očekuje više od 150.000 sudionika, te oko dva milijuna ljudi duž 5. avenije kojom parada prolazi.

Na 5. aveniji i ove će godine sve biti u znaku djeteline, zelene boje, zvuka gajdi i svečano urešenih limenih glazbi u kiltovima, no i u znaku skandala, jer se ranijim kontroverzama sa zabranom paradiranja homoseksualcima ove godine pridružila i nova, s premještanjem newyorških vatrogasaca s čela parade u njezinu sredinu.

Predsjednik organizacijskog odbora parade sv. Patrika, John Dunleavy, izazvao je priličnu buru s tom odlukom i prigovorom vatrogascima New Yorka, koji nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. slove za američke heroje, da na paradu dolaze pijani i nastavljaju piti cijeli dan dok su u uniformama.

"To su besmislice", odgovorio je predsjednik sindikata vatrogasaca New Yorka Peter Gorman, a neslaganje s odlukom izrazio je i gradonačelnik Michael Bloomberg, no šef parade je ostao neumoljiv.

Parade povodom dana sv. Patrika, parade i irski partiji u društvenim domovima i pubovima održat će se i u brojnim drugim američkim gradovima.

U Washingtonu i okolnim mjestima, sezona irskih parada počela je prije dva tjedna u povijesnom gradiću Alexandriji koji čuva tradiciju svojih irskih i škotskih naseljenika iz 18. stoljeća. U samom Washingtonu parada je održana na Nacionalnoj šetnici kod zgrade Kongresa u nedjelju 9. ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙