FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Očekivanja od posjeta kancelarke Merkel Poljskoj

BERLIN, 16. ožujka 2007. (Hina) - Njemački državni vrh očekuje da će današnji posjet kancelarke Angele Merkel Poljskoj pridonijeti smirivanju napetosti u odnosima dviju članica Europske unije, unatoč nagomilanim problemima, priopćeno je u petak u Berlinu.
BERLIN, 16. ožujka 2007. (Hina) - Njemački državni vrh očekuje da će današnji posjet kancelarke Angele Merkel Poljskoj pridonijeti smirivanju napetosti u odnosima dviju članica Europske unije, unatoč nagomilanim problemima, priopćeno je u petak u Berlinu.

"I raniji susreti kancelarke Merkel s poljskim partnerima pridonijeli su postupnom poboljšanju odnosa", izjavio je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Ruprecht Polenz (Kršćansko demokratska unija- CDU). Polenz je izjavio da se jaka poljska vanjska politika ne mora kositi s interesima Europske unije ali je istodobno izjavio da bi ta politika trebala biti koordinirana sa susjedima.

"Dobra volja i razum nalažu da vanjska politika ne pridonosi stvaranju ponora između susjeda", zaključio je Polenz.

Merkel će u razgovorima sa svojim domaćinama, predsjednikom i premijerom Poljske Lechom i Jaroslawom Kaczynskim, između ostalog, tematizirati i razlike u stavovima dviju zemalja glede forme i procesa donošenja europskog ustava.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i sporni američki raketni štit koji Poljska, bez prethodne konzultacije s NATO savezom i EU-om planira postaviti na svom teritoriju. Merkel se do sada višestruko zauzela za to da u dijalog o postavljanju štita, osim EU-a i NATO saveza mora biti u većoj mjeri uključena i Rusija.

Polenzov koalicijski kolega i predsjednik socijalističke frakcije u Europskom parlamentu Martin Schulz (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) smatra da je potreban "značajan napredak" u poljsko - njemačkim odnosima.

"Njemačko - poljskim odnosima je potrebna faza smirivanja i normalizacije", ustvrdio je Schulz.

Uoči posjeta kancelarke Merkel Poljskoj, povjerenica njemačke vlade za njemačko - poljske odnose Gesine Schwan je kritizirala vladu u Varšavi da ne čini mnogo na poboljšanju odnosa sa zapadnim susjedom.

"U Varšavi čak ne postoji ni koordinator za poljsko - njemačke odnose", izjavila je Schwan za dnevnik "Tagesspiegel". Glede spornih potraživanja "Pruske zaklade" za vraćanjem imovine izbjeglih Nijemaca, što je jedno od najspornijih pitanja u bilateralnim odnosima Njemačke i Poljske, Schwan je poljskoj strani predbacila da očekuje nemoguće.

"Poljski političari od njemačke vlade traže korake koja ona ne može poduzeti", zaključila je socijaldemokratska političarka komentirajući zahtjeve Varšave da se njemačka vlada, koja se javno ogradila od zahtjeva "Pruske zaklade", intenzivnije suprotstavi djelovanju te interesne skupine.

U sporna njemačko - poljska pitanja spada i izgradnja Baltičkog plinovoda koji se, na inicijativu bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i ruskog predsjednika Vladimira Putina, gradi izvan poljskih teritorijalnih voda, te u cijelosti zaoibilazi baltičke zemlje i Poljsku.

Merkel će dvodnevni posjet, koji počinje u petak poslije podne, završiti privatnim posjetom predsjedničkoj rezidenciji na poluotoku Heli gdje će, kako je najavljeno, obaviti niz "intenzivnih razgovora" s poljskim predsjednikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙