FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Više me zanima tko je raspolagao novcem

ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu u Zagrebu da ga od uhićenje umirovljenog generala Vladimira Zagorca više zanima tko je raspolagao novcem na tajnim računima u inozemstvu i kako su završili ti transferi.
ZAGREB, 14. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu u Zagrebu da ga od uhićenje umirovljenog generala Vladimira Zagorca više zanima tko je raspolagao novcem na tajnim računima u inozemstvu i kako su završili ti transferi.

"Mene ne zanima ovaj konkretan slučaj, mene zanima da vidimo zašto su novci išli van, tko je njima raspolagao i kako su ti transferi na kraju završili. Pojedinac me ovdje ne interesira jer je sistem pljačke bio u sustavu. Dakle to je pljačka uz prisustvo vlasti", rekao je predsjednik odgovarajući na pitanje novinara da komentira uhićenje Zagorca.

"Sad moramo tu cijelu mrežu otkriti, a mislim da možemo jer danas je Hrvatska pravna država", kazao je Mesić dodavši da to dosta sporo ide budući da očekuje rezultate još od 1991.

Istaknuo je da ne može komentirati uhićenje Zagorca dok on nije ovdje i dok nije dao izjavu. "Ne znam u kojim okolnostima se sve to dogodilo, ali dozvolimo da smo pravna država i dozvolimo i Zagorcu da se brani na najbolji mogući način".

Do sada je otkriveno stotinjak tajnih računa u inozemstvu što je "jako iznenađujuće", podsjetio je Mesić.

"Naime, kad je Hrvatska osamostaljena, kad je bilo sasvim jasno da Jugoslavije više nema i da je Hrvatska priznata..., meni nije jasno zašto su se i dalje otvarali računi i zašto su ti računi bili u inozemstvu, a svi su bili poplavili od hrvatstva, tukli su se u hrvatske grudi. Međutim, novac su čuvali na drugim mjestima. To je interesantno."

Bivši zamjenik ministra obrane Republike Hrvatske general Vladimir Zagorec uhićen je u utorak navečer u Beču na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe. Generala su uhitili i u zatvor priveli pripadnici službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma.

Umirovljenog generala Zagorca sumnjiči se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da je, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000., iz sefa MORH-a odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Glasnogovornik bečkog odvjetničkog ureda Lansky, Ganzger & partner, koji zastupa hrvatskog generala, za APA-u je rekao da će Zagorec u srijedu biti izveden pred istražnog suca koji bi trebao odlučiti hoće li general ostati u pritvoru ili će uz jamčevinu biti pušten na slobodu.

Odvjetnički ured istaknuo je kako su optužbe hrvatskih vlasti "isključivo politički motivirane".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙