FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Greenpeace upozorava na Monsantov GMO kukuruz

PARIZ, 14. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace ponovno se obrušila na genetski modificirani kukuruz kojeg razvija američki biotehnološki div Monsanto, ustvrdivši kako su štakori koji su hranjeni jednom njegovom inačicom razvili probleme s jetrima i bubrezima.
PARIZ, 14. ožujka 2007. (Hina/Reuters) - Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace ponovno se obrušila na genetski modificirani kukuruz kojeg razvija američki biotehnološki div Monsanto, ustvrdivši kako su štakori koji su hranjeni jednom njegovom inačicom razvili probleme s jetrima i bubrezima.

Greenpeace je objavio da je jedna njegova studija, objavljena u časopisu Archives of Environmental Contamination and Technology, pokazala da su u jetrima i bubrezima štakora koji su 90 dana hranjeni Monsantovim kukuruzom MON863 pronađeni znakovi toksičnosti.

"To je prvi put da je jedno nezavisno istraživanje dokazalo da genetski modificirana hrana odobrena za prehranu ljudi pokazuje znakove toksičnosti", stoji u priopćenju Arnauda Apotekera, glasnogovornika Greenpeace France.

Protivnici genetski modificiranih organizama (GMO) tvrde da je tehnologija genetske modifikacije nedovoljno dokazana i potencijalno opasna te da GM usjevi mogu kontaminirati druge usjeve.

GM industrija tvrdi, pak, da ta tehnologija nudi ogromne potencijalne koristi, ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje ljudi te da nikada nije dokazano da kontaminira druge usjeve.

"Svi se stručnjaci slažu u tome da je kukuruz o kojemu je riječ siguran jednako koliko i tradicionalne vrste", kazao je Yann Fichet, direktor vanjskih poslova Monsanto France-a.

Taj je kukuruz odobren u više od 10 zemalja svijeta te u Europskoj uniji, kazao je nadalje Fichet, ali je odbio konkretno komentirati Greenpeaceove navode.

MON863 je oblik kukuruza genetski modificiranog da bude otporan na nametnika kukuruznu zlaticu. U Europskoj je uniji od 2005. odobren za korištenje u životinjskoj prehrani, a od siječnja 2006. u ljudskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙