FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 13. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odbacio je danas nagađanja da se povlači iz politike jer ga se stranka želi rješiti, kako su neki mediji protumačili njegovu izjavu da u slijedećem mandatu ne želi obnašati sadašnju dužnost. "Kako dvije male slatke riječi mogu izazvati lavinu kontroverzi", komentirao je Šeks medijska nagađanja, ističući da je njegova izjava krivo protumačena, te da je zapravo značila kako mu funkcija predsjednika Hrvatskog sabora u idućem mandatu nije presudna. Šeks je, na konferenciji za novinare nakon sjednice saborskog Predsjedništva kazao kako mu je jedina nakana po šesti puta pobijediti na parlamentarnim izborima, ali i da se ne isključuje iz konkurencije za mjesto predsjednika Hrvatskog sabora.

ZAGREB - Hrvatski će sabor sljedećega tjedna početi svoju 21. sjednicu koja će, uz dva tjedna stanke za uskrsne blagdane, završiti 27. travnja, izvijestio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks nakon današnje sjednice saborskog Predsjedništva. Na dnevnom redu predstojeće sjednice je 41 točka, među kojima je 12 zakona u hitnoj proceduri, od kojih se pet usklađuje s europskom pravnom stečevinom i nosi oznaku PZE. Među njima su prijedlozi zakona o hrani, o veterinarstvu, o gnojivima i poboljšivačima tla te o tržištu plina. Po četiri zakonska teksta su u prvom i u drugom saborskom čitanju, a pred zastupnicima je i nekoliko izvješća o radu različitih tijela, te ugovori o zajmovima i korištenju pretpristupnih fondova EU.

ZAGREB - Inspektorica zaštite okoliša u današnjem je nadzoru u Karlovačkoj pivovari utvrdila da je Pivovara postupila po rješenju o privremenoj zabrani rada.

"U nadzoru je utvrđeno da je Karlovačka pivovara postupila po rješenju, postupak fermentacije se ne obavlja, pogon je ispražnjen i očišćen", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Privremena zabrana traje do otklanjanja nepravilnosti odnosno dok Karlovačka pivovara ne osposobi uređaj za rekuperaciju ugljičnog dioksida (CO2). Inspekcija će nastavit s nadzorom do okončanja postupka, stoji u priopćenju.

VARAŽDIN - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas se u Varaždinu sastala s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, koji ju je izvijestio o pilot-projektu Svjetske banke po kojemu se u tom gradu provodi elektronička obrada podataka zemljišnih knjiga. "Danas je u Hrvatskoj gotovo više od 70 posto zemljišno-knjižnih uložaka prepisano u elektronički oblik i oko 30 posto verificirano, no krajnji je rezultat elektronička zemljišna knjiga u kojoj će u cijelosti biti usklađeni katastarski i zemljišno-knjižni podaci po obliku, broju i površini čestice sa stanjem vlasništva", rekla je Lovrin. Zahvaljujući tom projektu, napomenuo je Čehok, Varaždin bi u proljeće iduće godine trebao postati prvi grad koji će imati potpuno sređene sve podatke koji se tiču gruntovnice i katastra.

ZAGREB - Na dvoje staraca koji su najvjerojatnije tijekom crvenog svjetla na pješačkom semaforu prelazili križanje u Novom Zagrebu, jutros je naletio službeni policijski BMW, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Supružnici u dobi od 85 i 78 godina prošli su, na sreću, tek s lakšim ozljedama, a pomoć im je pružena u zagrebačkoj bolnici Rebro. Policijski automobil koji su vozili službenici odjela za posebne poslove na supružnike je naletio na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Islandske ulice u Novom Zagrebu. Pješački prijelaz prelazili su dok je na njemu bilo upaljeno crveno svjetlo, kažu u policiji. Luksuzni policijski BMW koji služi za pratnje državnih ili stranih izaslanstava najvjerojatnije je išao prema Zračnoj luci gdje su trebali dočekati grčkog predsjednika Karolosa Papouilasa, koji je doputovao u Zagreb.

SPLIT - Uzrok smrti 19-godišnje djevojke iz Stobreča, koja je bolovala od bulimije, obdukcijom se nije mogao utvrditi, jer na tijelu i organima nije bilo vidljivih promjena, doznaje se od patologinje splitske Kliničke bolnice dr. Marije Definis Gojanović. Uzorci tkiva preminule djevojke, koja se posljednje tri godine liječila od bulimije te uzimala lijekove, poslani su na histološku i toksikološku analizu, a rezultati bi trebali biti poznati početkom idućega tjedna, kazala je dr. Definis. Policija je jučer izvijestila kako je devetnaestogodišnja djevojka iznenada umrla u subotu oko 22 sata ispred jednog stobrečkog ugostiteljskog objekta u kojem je s prijateljima popila nekoliko pića prije odlaska na rođendansku zabavu. Prijatelji su je odmah prevezli na Hitnu medicinsku pomoć u Split, putem je pokušavajući reanimirati, no liječnici su mogli tek konstatirati smrt.

SPLIT - Splitski HSLS i HSS ne slažu se s prijedlogom gradske uprave da se velika sportska dvorana gradi u Lori, prije nego što Vlada donese konačnu odluku o budućnosti te ratne luke. Predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Ivo Vuković smatra da je nepotrebno graditi sportsku dvoranu s 12.000 mjesta u gradu koji već ima dvoranu sa 7000 mjesta. "Naš je prijedlog da se gradi polivalentna dvorana koja se može prilagođavati za sportske, sajamske i kongresne manifestacije, a najbolja lokacija je na području bivše vojarne Sveti Križ na Dračevcu gdje grad planira sajmište i poslovnu zonu", kazao je Vuković. Predsjednik splitskog ogranka HSLS-a Mirko Grljušić smatra da je upravo taj prostor na Dračevcu dovoljno velik za sve sadržaje.

ZAGREB - Iako u policiji očekuju da će sutrašnja polufinalna utakmica nogometnog kupa između Dinama i Hajduka proći bez navijačkih nereda na osiguranju će biti angažirano čak 700 policajaca, doznaje se u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Uz 700 policajaca, od kojih će 500 interventnih biti na stadionu i oko njega, organizator utakmice koja počinje u 20,15 sati,, zagrebački Dinamo, treba osigurati još 450 zaštitara. U gradu će tako biti pokriveni svi punktovi na kojima se navijači inače okupljaju, ističu u policiji. Zagrebačkim kolegama u pomoć će doći policajci iz drugih dijelova Hrvatske, a očekuje se da bi susret najvećih hrvatskih nogometnih rivala trebao okupiti oko 15 tisuća posjetitelja.

ŠIBENIK - Sindikati metalaca pri Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) i Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) potpisali su zajednički socijalni sporazum za osiguranje radničkih prava s litavskim poduzećem Ukio Banko Investicine Grupe (UBIG), koje je poslalo ponudu za kupnju 80,2 posto TLM-a na jučer završeni natječaj za privatizaciju šibenskog aluminijaša. Sukladno tom sporazumu, UBIG će jamčiti veća prava radnicima nego što je to uvjetovano privatizacijskim natječajem, a zauzvrat će sindikati podržati njihovu ponudu kod državnih institucija, rekli su danas u telefonskom razgovoru Zdravko Burazer, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca (HSM) pri HUS-u, i Ivo Marjanović, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) pri SSSH.

ZADAR - Načelnik općine Vir Kristijan Kapović na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Zadru govoreći o jučerašnjim prigovorima HDZ-ove oporbe u Viru na nezakonitosti u poslovanju općine, rekao je da je revizija u svom izvješću iznijela određene prigovore, ali da su oni kao općina imali očitovanja na te prigovore. Nije riječ o nezakonitostima u smislu oštećenja općinskog proračuna, rekao je Kapović dodajući da se HDZ ne može pomiriti s činjenicom da je Vir gotovo jedina općina u kojoj nije na vlasti u Zadarskoj županiji. Nakon što su jučer saborska zastupnica HDZ-a Mirjana Brnadić i HDZ-ov vijećnik u Općinskom vijeću Vira Željko Bonato optužili SDP-ovu vlast u tom mjestu i vijećnika SDP-a Renata Vučetića da je prijetio Bonatu smrću, načelnik općine Kapović i Vučetić danas su ocijenili da je riječ o HDZ-ovoj farsi.

ZADAR - Čelnici Općinskog ogranka HDZ-a na otoku Viru danas su na konferenciji za novinare u Zadru ponovno optužili SDP-ovu vlast za brojne nezakonitosti i za, kako su istaknuli, brojne laži s kojima SDP-ov načelnik Kristijan Kapović nastupa u javnosti. Uime HDZ-a govorili su vijećnik Željko Bonato i predsjednik virskog HDZ-a Miroslav Glavan. Njima su se na konferenciji pridružili HNS-ov vijećnik Valter Bašić i nezavisni vijećnik Dino Bašić koji su rekli kako ne mogu podržati politiku načelnika Kapovića i da se slažu s HDZ-ovim kritikama virske vlasti.

SPLIT - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Berislav Pelivan potvrdio je danas kako su nakon triju slučajeva oboljenja od meningokokne sepse, od kojih jedan sa smrtnom posljedicom, svi koji su s oboljelima bili u doticaju, oko 100 osoba, stavljeni pod preventivnu terapiju antibioticima te da razloga za paniku nema, jer nije riječ o epidemiji, već o slučajnoj vremenskoj podudarnosti. Jučer je od meningokone sepse preminula 11-godišnja djevojčica iz Aržana kod Imotskog, a s istim je simptomima na Zaraznom odjelu splitske Kliničke bolnice smješten i njezin 9-godišnji brat te 17-godišnja djevojka iz Igrana na Makarskom primorju, koja s njima nije ni u kakvoj vezi.

PULA - Prvi Sabor kulture u Istri održat će se 23. i 24. ožujka na Brijunima, a do sada se za taj skup prijavilo 50-ak kulturnih djelatnika Istarske županije, najavila je danas na konferenciji za novinare u Puli članica Poglavarstva Istarske županije zadužena za kulturu Lucija Debeljuh. Na saboru će se prvi put okupiti istarski djelatnici u kulturi, umjetnici i predstavnici lokalne i regionalne vlasti koji će kroz razna izlaganja i radionice razmijeniti iskustva, mišljenja i prijedloge o stanju i budućem razvoju kulture u Istri. Na tom dvodnevnom skupu predstavnici županijskih kulturnih vijeća prikazat će stanje i probleme u svom području rada, a bit će predstavljen i projekt Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Istre.

ZAGREB - Okrugli stol "Nevladine udruge i NATO" održan je danas u Zagrebu u organizaciji Centra za Strateške sigurnosne studije koji djeluje pri udruzi "Defimi", a okupio je razne nevladine udruge te predstavnike ministarstava obrane i vanjskih poslova kako bi se razmijenila stajališta o pridruživanju Republike Hrvatske NATO-u. Skup je, u ime organizatora, otvorio Božidar Javorović rekavši da se kroz rasprave sudionika žele razmijeniti i približiti stajališta o pridruživanju Republike Hrvatske NATO-u. Upoznao je nazočne s poviješću i zadaćama NATO-saveza, napomenuvši da NATO sada ima nove uloge u očuvanju mira u svijetu. Skup je nastavljen uvodnim izlaganjem Davora Božinovića, veleposlanika Republike Hrvatske pri NATO-u, te izlaganjem politologa Davora Gjenera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙