FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: predstavljen zajednički program HSS-a i HSLS-a za hrvatske branitelje

VUKOVAR,12. ožujka 2007.(Hina) - Zajednički program HSS-a i HSLS-a "Hrvatski branitelji" predstavljen je danas u Vukovaru na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predsjednici tih dviju stranaka Josip Friščić i Đurđa Adlešić.
VUKOVAR,12. ožujka 2007.(Hina) - Zajednički program HSS-a i HSLS-a "Hrvatski branitelji" predstavljen je danas u Vukovaru na konferenciji za novinare na kojoj su bili i predsjednici tih dviju stranaka Josip Friščić i Đurđa Adlešić.

Predsjednica HSLS-a Adlešić rekla je da HSLS i HSS ne prihvaćaju odnos prema braniteljima u kojemu im se nude tek "mrvice".

Istaknula je i da si Hrvatska "ne može priuštiti luksuz odustajanja od tužbe za agresiju Srbije". Zauzela se za progon ratnih zločinaca te utvrđivanje odgovornosti i za one koji su osnivali zarobljeničke logore.

Predsjednik HSS-a Friščić rekao je kako "živimo u vremenu privida". "Što se više govori da su braniteljski problemi riješeni, sve je više branitelja koji si oduzimaju život", ustvrdio je Friščić dodajući kako se odnos države prema braniteljima najbolje vidi u onome što se zbiva na Međunarodnom sudu u Haagu.

Rekao je i da svi hrvatski generali moraju imati jednak tretman i istu zaštitu.

Predstavljajući glavne odrednice programa "Hrvatski branitelj", pregovarač HSS-a u izradi toga programa i jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara Branko Borković rekao je da se HSS i HSLS zauzimaju za aktivno uključivanje hrvatskih branitelja u sve oblike društvenog i javnog života u Hrvatskoj.

Rekao je i da se u HSS-u i HSLS-u "zauzimaju za potrebu očuvanja istine o Domovinskom ratu" te se "stranke zalažu za nastavak progona svih ratnih zločinaca i njihovih pomagača".

Borković ocjenjuje da je Domovinski rat potrebno vrednovati kao dio svjetskog sukoba u borbi za uspostavu parlamentarne demokracije na prostorima bivšeg Istočnog bloka te kao obrambeni rat protiv agresije Srbije i Crne Gore na RH i BiH.

Smatra da Državno odvjetništvo RH "olako nekim kaznenim djelima daje klasifikaciju ratnog zločina" navevši kao primjer suđenje koje bi 28. ožujka trebalo početi u Vukovaru za ubojstvo iz 1992. godine četveročlane ceranske obitelji Olujić.

"Pitamo se po čemu je to ubojstvo okvalificirano kao ratni zločin", rekao je Borković dodajući kako je i "slučaj Zec također okvalificiran kao ratni zločin" te zapitao je li onda "i skupina koja je izdala nalog za progon i zlostavljanje ratnih zapovjednika obrane Vukovara također počinila ratni zločin".

U ime HSLS-ova pregovaračkog tima, Željko Sačić je kazao kako "Hrvatski branitelj" želi ujediniti sve branitelje tako da se "dokine monopol pojedinih uskih interesnih skupina i osoba koje su se uz branitelje profesionalno vezale gotovo cijelo prošlo desetljeće".

Za primjer je naveo Republičku koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata za koju je ustvrdio da je s vremenom postala udruga koja je služila interesima uskog kruga ljudi.

Državnim vlastima zamjerio je na nedovoljnoj skrbi za braniteljsku populaciju rekavši kako je postalo "moderno da se branitelja najlakše rješava kroz umirovljenje" što je ocijenio dugoročno štetnim po branitelje i njihove obitelji.

Nakon konferencije za novinare izaslanstvo HSS-a i HSLS-a položilo je vijenac za poginule u obrani Vukovara kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙